Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kanadské lietadlo sa na letisku takmer zrazilo zo štyrmi ďalšími

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa záznamu palubnej komunikácie dispečer pôvodne pilotovi potvrdil, že hlavná dráha je voľná, následne si však svoju chybu uvedomil a posádke nariadil okamžité opakovanie pristávacieho manévru.

San Francisco 11. júla (TASR) - Americká Federálna letecká správa (FAA) vyšetruje rizikovú situáciu, počas ktorej sa dopravné lietadlo spoločnosti Air Canada v piatok pri pristávaní v San Franciscu takmer zrazilo s ďalšími štyrmi strojmi zaparkovanými na letisku. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

FAA tvrdí, že let AC759 z Toronta dostal povolenie pristáť na hlavnej pristávacej dráhe, pilot však s lietadlom "neúmyselne" smeroval na vedľajšiu rolovaciu dráhu, kde štyri lietadlá čakali na odlet. Kontrolná veža si problém včas všimla a nariadila pilotovi ukončeniu manévru a absolvovanie ďalšieho priblíženia.

Kanadský Airbus-A320 následne bezpečne pristál.

Podľa záznamu palubnej komunikácie dispečer pôvodne pilotovi potvrdil, že hlavná dráha je voľná, následne si však svoju chybu uvedomil a posádke nariadil okamžité opakovanie pristávacieho manévru. Pilot jedného zo štyroch zaparkovaných lietadiel uviedol: "Lietadlo Air Canada preletelo priamo nad nami."

"Ak sa to potvrdí, boli sme blízko zrejme najväčšej leteckej katastrofy v dejinách. Kolízia airbusu so štyrmi dopravnými lietadlami plnými paliva a pasažierov - viete si predstaviť, aké hrôzostrašné by to bolo," povedal pre denník The Mercury News bývalý kapitán spoločnosti United Airlines Ross Aimer.