Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA reagujú na jadrový test KĽDR. Nad Južnú Kóreu vyslali bombardér

Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Kim Čong-un vyhlásil, že test vodíkovej bomby bol zo strany KĽDR aktom sebaobrany v súvislosti s vyhrážkami USA jadrovou vojnou.

Soul 10. januára (TASR) - Spojené štáty dnes vyslali svoj strategický bombardér B-52, aby nad územím Južnej Kórey, ktorá je ich spojencom, podnikol let v nízkej výške. Ako uviedla agentúra Reuters, išlo o demonštráciu sily, ktorá nasleduje po stredajšej skúške údajne vodíkovej bomby uskutočnenej Severnou Kóreou.

K bombardéru B-52 zo základne na ostrove Guam sa pridali dve stíhacie lietadlá: jedno americké a druhé juhokórejské. Po misii sa stroje vrátili na základne, informovala americká armáda.

"Dnešný let demonštruje silu a schopnosti aliancie," uviedol generál Curtis Scaparrotti, ktorý velí americkým jednotkám dislokovaným v Južnej Kórei.



Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v sobotu prvýkrát vyjadril k vývoju vo svojej krajine, ktorý nastal v súvislosti s údajne úspešnou skúškou. Vyhlásil, že test vodíkovej bomby bol zo strany KĽDR aktom sebaobrany v súvislosti s vyhrážkami USA jadrovou vojnou. Ako uviedla agentúra KCNA, Kim zdôraznil, že KĽDR má právo na takéto konanie bez toho, aby zaň bola podrobená kritike.

Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.

USA zakotvia vo februári pri Kórejskom polostrove lietadlovú loď

Spojené štáty zvažujú, že budúci mesiac umiestnia pri Kórejskom polostrove lietadlovú loď, informovala dnes juhokórejská agentúra Jonhap.

Na otázku americkej tlačovej agentúry AP však predstavitelia amerických síl v Kórei (USFK) uviedli, že nemajú o tejto záležitosti nijaké informácie.

Jonhap napísal, že lietadlová loď ozbrojených síl USA sa pravdepodobne zúčastní spoločného americko-juhokórejského námorného cvičenia. To by malo byť varovným signálom pre severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý tvrdí, že skúšku vodíkovej bomby uskutočnila jeho krajina ako sebaobranný krok voči - podľa Pchjongjangu - hrozbe jadrovej vojny zo strany USA.