Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dolná komora obmedzila právomoc prezidenta vysielať vojakov do Iraku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide však len o symbolické gesto, keďže legislatívu by musel odobriť aj Senát, čo je málo pravdepodobné.

Washington 25. júla (TASR) - Členovia americkej Snemovne reprezentantov drvivou väčšinou schválili dnes rezolúciu zakazujúcu prezidentovi Barackovi Obamovi posielať vojakov do akýchkoľvek "podporných bojových akcií" v Iraku bez súhlasu Kongresu. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Dolná komora prijala rezolúciu hlasovaním v pomere 370:40, čo odráža silnú túžbu republikánov i demokratov po tom, aby Biely dom nekonal v otázkach Iraku bez súhlasu Kongresu. Ide však len o symbolické gesto, keďže legislatívu by musel odobriť aj Senát, čo je málo pravdepodobné. Ak by sa tak aj stalo, ani vtedy by nenadobudla právnu silu zákona.

Iniciatíva pochádza od demokratického predstaviteľa za štát Massachusetts Jima McGoverna, kalifornskej demokratky Barbary Leeovej a republikána zastupujúceho Severnú Karolínu Waltera Jonesa. Prišla po dlhých rokoch, počas ktorých si prezidenti USA nárokovali právomoci na posielanie vojakov do zahraničných operácií.

"Kongres sa vzdal príliš veľkej časti svojej moci vo výkonnej zložke," povedal McGovern vo svojom prejave pred hlasovaním.

Spojené štáty vo svetle nedávnej ofenzívy sunnitských radikálov z hnutia Islamský štát na severe Iraku zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v krajine vysielaním dodatočných vojakov, helikoptér a bezpilotných lietadiel, čím chcú odvrátiť bezpečnostnú hrozbu.