Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kruté počasie bičuje Kaliforniu, padajúce stromy zabili troch ľudí

Na snímke škody spôsobené bahnom, úlomkami a kameňmi na ceste Lockridge Road v kalifornskom Studio City 5. februára 2024. Foto: TASR/AP

Búrka, ktorá najprv vyčíňala v oblasti mesta San Francisco, sa v pondelok presunula južnejšie a dorazila do miest Santa Barbara a Los Angeles.

Los Angeles 6. februára (TASR) - Hustý lejak a silný vietor ochromili časti amerického štátu Kalifornia a vyžiadali si životy niekoľkých ľudí. TASR prevzala utorkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Kalifornské úrady zatiaľ potvrdili tri úmrtia spôsobené ničivou búrkou. Neďaleko štátneho hlavného mesta Sacramento zasiahol padajúci strom muža na jeho dvore a neskôr zraneniam podľahol, uviedol v pondelok úrad koronera okresu Sacramento.

V nedeľu spôsobili padajúce stromy smrteľné zranenia dvom ľuďom na severe Kalifornie, informovala americká televízia CNN.

Búrka, ktorá najprv vyčíňala v oblasti mesta San Francisco, sa v pondelok presunula južnejšie a dorazila do miest Santa Barbara a Los Angeles.

Hustý, prudký lejak spôsobil zosuvy pôdy, zaplavil cesty a ochromil dodávky elektriny. Podľa webovej stránky PowerOutage boli dočasne bez elektriny státisíce domácností. Národná meteorologická služba varovala, že vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 96 kilometrov za hodinu.

Guvernér štátu Kalifornia Gavin Newsom už v nedeľu varoval pred "vážnou búrkou s nebezpečnými a prípadne aj život ohrozujúcimi vplyvmi" a v niektorých okresoch vyhlásil stav núdze.

Príčinou prudkého lejaku je meteorologický jav nazývaný "atmosférická rieka". Ide o jav, keď sa v silnom výškovom prúdení dostáva nad Kaliforniu teplý a vlhký vzduch od Havajských ostrovov, ktorý sa stretáva so studenou vzduchovou hmotou prúdiacou od Kanady.

Keďže masy teplého vlhkého vzduchu prichádzajú väčšinou od Havajských ostrov, búrka je známa aj pod názvom "Pineapple Express".