Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú vyškrtnúť Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus

Barack Obama Foto: TASR/AP

Podľa Baracka Obamu by Kuba v prípade, že nepodporuje teroristické organizácie, v zozname nemala byť zahrnutá.

Washington 18. decembra (TASR) - Spojené štáty prehodnotia miesto Kuby na zozname štátov podporujúcich terorizmus. V rozhovore pre stanicu ABC to v stredu uviedol americký prezident Barack Obama.

"Kľúčovou otázkou je, či je tento zoznam založený na faktoch alebo na ideológii. Ak Kuba skutočne nepodporuje ani nepomáha teroristickým organizáciám, nemala by tam byť zahrnutá," uviedol Obama v rámci uvoľnenia politiky USA voči Havane.

Ohľadom zmien, ktoré šéf Bieleho domu očakáva na Kube, Obama povedal, že si nie je istý tým, či sa kubánsky prezident Raúl Castro vo svojom vysokom veku podstatne zmení, na Kube však vyrastá nová generácia, ktorá bude zmenám prístupnejšia.

USA aktuálne uvádzajú na zozname podporovateľov terorizmu štyri krajiny - Kubu, Irán, Sudán a Sýriu. Obama však v stredu oznámil, že Washington po vyše 50 rokoch obnoví svoje diplomatické vzťahy s Kubou.

Castro potvrdil, že jeho krajina a Spojené štáty sa dohodli na obnovení diplomatických stykov. Podľa neho je však príliš skoro hovoriť o ukončení ekonomických sankcií uvalených na Kubu zo strany USA po kubánskej revolúcii (1953–1959), ktorá zvrhla diktátora Fulgencia Batistu, podporovaného USA.