Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA povolili výstavbu prvej továrne na Kube po vyše 50 rokoch

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Továreň na malotraktory bude môcť na Kube postaviť malá spoločnosť z amerického štátu Alabama.

Havana 15. februára (TASR) - Obamova administratíva po viac ako polstoročí schválila výstavbu prvej americkej továrne na Kube. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Továreň na malotraktory bude môcť na Kube postaviť malá spoločnosť z amerického štátu Alabama. Tá by mala za rok zmontovať priemerne tisícku takýchto strojov a následne ich predávať súkromným kubánskym poľnohospodárom.

Americké ministerstvo financií ešte minulý týždeň upovedomilo obchodných partnerov zmienenej spoločnosti Horacea Clemmonsa a Saula Berenthala, že môžu začať s legálnou výrobou traktorov a tiež ďalších poľnohospodárskych strojov v osobitej ekonomickej zóne na Kube. Tú pred časom vytvorila tamojšia vláda, aby tak do krajiny pritiahla zahraničných investorov.

Projekt verejne podporili už aj predstavitelia kubánskych úradov. Obaja partneri spoločnosti odhadujú, že prvé traktory na Kube by mali vyrobiť najneskôr v prvom štvrťroku budúceho roka.

Washington a Havana po viac ako 50 rokoch napätých vzťahov obnovili vlani v júli diplomatické vzťahy. V posledných mesiacoch Spojené štáty uvoľňujú voči Kube niektoré obmedzenia, americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať kancelárie. Obe krajiny pred uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb.