Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Biely dom nevylučuje Castrovu návštevu, Obama možno pôjde na Kubu

Americký prezident Barack Obama vo svojej pracovne v Bielom dome. Foto: TASR/AP Photo

Biely dom v stredu oznámil, že je možné, že Obama navštívi Havanu po tom, čo oznámil plány oboch vlád otvoriť veľvyslanectvá v príslušných hlavných mestách.

Washington 18. decembra (TASR) - Hovorca Bieleho domu Josh Earnest dnes odmietol vylúčiť prípadnú návštevu kubánskeho prezidenta Raúla Castra vo Washingtone. Tento postoj prezentoval deň po tom, ako prezident Barack Obama oznámil plány na normalizáciu vzťahov Washingtonu s Havanou - prvýkrát za posledných 53 rokov.

"Nevylúčil by som návštevu prezidenta Castra (v Bielom dome)," uviedol Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Biely dom v stredu oznámil, že je možné, že Obama navštívi Havanu po tom, čo oznámil plány oboch vlád otvoriť veľvyslanectvá v príslušných hlavných mestách. Ambasáda USA by sa mala v komunistickej krajine otvoriť v priebehu budúceho roka.

Obama sa stretáva s lídrami iných krajín aj napriek znepokojeniu nad stavom ľudských práv v týchto štátoch a rovnaký prístup bude Obama zvažovať i v prípade kubánskeho prezidenta, dodal Earnest.

Hovorca Bieleho domu však poznamenal, že Castro nenaznačil želanie cestovať do Washingtonu a že diskusia na túto tému je teda hypotetická, informovala agentúra DPA.

Vysokopostavená americká diplomatka zodpovedná za záležitosti západnej hemisféry Roberta Jacobsonová dnes oznámila, že odcestuje v januári do Havany, kde začne riešiť konkrétne a praktické detaily obnovenia diplomatických vzťahov s Kubou.

Jacobsonová povedala, že oživenie americko-kubánskych vzťahov po vyše polstoročí nebude zrejme priamo spájané s otázkou ľudských práv na Kube.

"Myslím si, že niektoré otázky ľudských práv budeme počas tejto návštevy rozoberať," uviedla novinárom tajomníčka amerického ministerstva zahraničných vecí Jacobsonová. "Nemyslím si však, že priamou podmienkou pre obnovenie diplomatických vzťahov budú ľudské práva," dodala.

Americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson dnes upozornil, že rozhodnutie Obamovej vlády obnoviť diplomatické vzťahy s Kubou nebude mať zatiaľ vplyv na americké imigračné predpisy. Johnson v rozhovore pre televíziu MSNBC povedal, že Kubánci by sa nemali pokúšať dostať do USA ilegálne.

Na základe súčasného amerického zákona majú Kubánci, ktorí prídu na americkú pôdu po mori či po súši, vo všeobecnosti povolené zostať v USA na základe určitých podmienok. Väčšine ostatných prisťahovalcov hrozí deportácia, ak ich prichytia pri pokuse prekĺznuť do krajiny, pripomenula tlačová agentúra AP.