Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Američania zaútočili na islamistov ohrozujúcich hydroelektráreň

F/A-18C Hornet Foto: TASR/AP

Dnešné letecké útoky sú prvou americkou ofenzívou Spojených štátov na území prevažne sunnitskej provincie Anbár.

Bagdad/Washington 7. septembra (TASR) - Americké letectvo podniklo dnes sériu náletov na pozície bojovníkov Islamského štátu (IS), ktorí ohrozujú strategicky významnú priehradu Hadísa na západe Iraku.

"Na žiadosť irackej vlády dnes armáda USA podnikla koordinované letecké údery voči teroristom z Islamského štátu v susedstve priehrady Hadísa v provincii Anbár," oznámil dnes hovorca Pentagónu John Kirby, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa jeho slov sa uskutočnili štyri nálety, ktorých cieľom bolo zabrániť teroristom v ďalších operáciám ohrozujúcim bezpečnosť priehrady. Komplex v súčasnosti kontroluje iracká armáda za podpory sunnitských kmeňov.

Dnešné letecké útoky sú prvou americkou ofenzívou Spojených štátov na území prevažne sunnitskej provincie Anbár, odkedy Spojené štáty začali v auguste nálety na pozície IS na severe Iraku.

Priehrada Hadísa je druhou najväčšou hydroelektrárňou v Iraku a tiež dôležitým vodným zdrojom pre milióny Iračanov.

Podľa informácií miestnych úradov pri dnešných amerických náletoch zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky militantov. Útoky sú podľa nich súčasťou rozsiahlejšej vojenskej operácie, podporovanej lokálnymi kmeňmi, zameranej na vyhnanie IS z oblasti Hadísy, uviedla agentúra DPA.

V auguste sa radikáli z IS zmocnili najväčšej irackej elektrárne pri Mósule na severe krajiny, ktorú však zakrátko dobyli naspäť kurdské a iracké sily za podpory amerického letectva.