Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V americkom senáte predstavili uznesenie o zásahu proti Sýrii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí USA odporučilo zároveň americkým občanom, aby necestovali do juhovýchodného Turecka, susediaceho so Sýriou.

Washington 6. septembra (TASR) - Vodca americkej senátnej väčšiny Harry Reid dnes formálne predstavil uznesenie o zásahu proti Sýrii, ktoré dáva prezidentovi Barackovi Obamovi právomoc na použitie vojenskej sily. Informovala o tom agentúra AP.

Reid prezentoval dokument počas krátkej schôdze Senátu. Zákonodarcovia sa v pondelok vrátia do úradu z päťtýždňovej dovolenky a začnú diskutovať o predloženom návrhu vojenského zásahu. Predpokladá sa, že k hlasovaniu dôjde v stredu.

Dokument detailne vysvetľuje tvrdenie americkej vlády, že režim Bašára Asada zabil vyše 1400 ľudí pri útoku chemickými zbraňami z 21. augusta. Uvádza, že cieľom americkej odpovedi je "odradiť, narušiť, zabrániť a oslabiť" schopnosť sýrskeho režimu použiť chemické zbrane.

Podľa návrhu by vojenská operácia mala byť "limitovaná a prispôsobená", nesmie presiahnuť 90 dní a bojových pozemných operácií sa nebudú môcť zúčastniť žiadne americké jednotky.

Senát je príkro rozdelený ohľadom schválenia zásahu ako vojenskej odpovede na použitie chemických zbraní v Sýrii. Republikáni i demokrati vyjadrili s opatrením nesúhlas. Senátny výbor pre zahraničné vzťahy schválil uznesenie 4. septembra pomerom hlasov 10:7.

USA sťahujú diplomatov z Libanonu a Turecka

Washington/Bejrút 6. septembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že nariadilo svojim diplomatom odísť z Libanonu vzhľadom na bezpečnostné obavy v čase, keď vláda a Kongres USA zvažujú vojenský úder v susednej Sýrii.

Ministerstvo podľa agentúry AP vydalo nové varovanie pre cestujúcich týkajúce sa Libanonu s tým, že dalo pokyn, aby z Libanonu odcestovali spolu s rodinnými príslušníkmi všetci zamestnanci veľvyslanectva v Bejrúte, ktorých prítomnosť v krajine nie je nevyhnutná. Na rovnaký krok vyzvalo všetkých občanov USA v Libanone.

V tejto krajine má základňu hnutie Hizballáh, spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré vyslalo svojich bojovníkov do Sýrie.

Ministerstvo zahraničných vecí USA povolilo tiež s odvolaním sa na bezpečnostné hrozby znížiť počet pracovníkov na svojom generálnom konzuláte v juhotureckom meste Adana. Odporučilo zároveň americkým občanom, aby necestovali do juhovýchodného Turecka, susediaceho so Sýriou.

Hollande: Francúzsko sa v Sýrii sústredí výlučne na vojenské ciele
Petrohrad 6. septembra (TASR) - Akýkoľvek útok proti Sýrii bude obmedzený na vojenské ciele, uviedol dnes francúzsky prezident Francois Hollande po skončení summitu skupiny G20 v ruskom Petrohrade.

"Spravíme všetko, čo je v našich silách, aby Francúzsko zaútočilo iba na vojenské ciele, čím sa predíde obetiam z radov civilného obyvateľstva," povedal Hollande, ktorého citovala agentúra Reuters.

Na otázku, či armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada už odviezla svoje kľúčové zbrane z lokalít, ktoré sú možným terčom útokov, prezident povedal: "Jeden diktátor nedokáže predvídať všetko."

Hollande ďalej uviedol, že Francúzsko si počká na správu inšpektorov OSN, ktorí preverovali údajný chemický útok sýrskych vládnych síl proti civilistom z 21. augusta, a až potom sa rozhodne, ako bude postupovať ohľadom zásahu.

"Počkáme si na správu inšpektorov aj na rozhodnutie amerického Kongresu,"
konštatoval Hollande, odvolávajúc sa na blížiace sa hlasovanie amerických zákonodarcov o vojenskom zásahu proti Sýrii.