Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty nedali víza desiatim Maďarom, údajne blízkym Fideszu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó očakáva od Spojených štátov vysvetlenie.

Budapešť 17. októbra (TASR) - Spojené štáty odmietli udeliť povolenie na pobyt desiatim maďarským občanom, ktorí sú údajne blízki vládnucej strane Fidesz, informoval dnes maďarský spravodajský server ATV.hu.

Jeden z dotknutých serveru povedal, že najmenej dvaja ďalší sú známymi podnikateľmi a traja sú z maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV).

Iný maďarský server 444.hu v tejto súvislosti uviedol, že za kauzou zrejme bude skutočnosť, že ľudia pracujúci aj priamo pre maďarskú vládu sú bližšie nešpecifikovaným spôsobom zapletení do korupčnej činnosti súvisiacej s americkými podnikmi.

Denník Napi Gazdaság vo štvrtok napísal, že NAV preveruje isté firmy s väzbami na Spojené štáty, pričom americká strana sa pripravuje na odvetné opatrenie voči vedeniu NAV vo forme sťaženia ich vstupu na územie USA.

Spravodajský server Index.hu zistil, že na zozname nežiaducich osôb sú traja členovia vedenia NAV, čo úrad nepoprel, avšak odmietol sa k tomu vyjadriť. Podľa 444.hu medzi ďalšími z uvedenej desiatky Maďarov sú Árpád Habony - hlavný poradca premiéra Viktora Orbána pre stratégiu, predseda inštitútu Századvég Gazdaságkutató Pál Heim, ale aj bývalý hovorca Orbánovej vlády András Giró-Szász.

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Maďarsku vo štvrtok pre server hvg.hu poprelo, že by malo informácie o akejkoľvek kontrole NAV namierenej voči americkému podniku či inštitúcii, preto neexistujú ani žiadne protiopatrenia.

O určitých súkromných osobách však veľvyslanectvo hodnoverne zistilo, že sú zapletené do korupčnej činnosti, preto rezort americkej diplomacie na základe toho rozhodol, že im nepovolí pobyt v USA, dodalo veľvyslanectvo.

Maďarsko žiada od USA vysvetlenie

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó očakáva od Spojených štátov vysvetlenie k zákazu pobytu pre desiatich maďarských občanov. Šéf maďarskej diplomacie to dnes oznámil na tlačovej konferencii v Budapešti, uviedol server Hir24.hu.

Ak podľa Szijjártóa americká vláda neposkytne podklady, na základe ktorých rozhodla o zákaze pobytu pre vládnych úradníkov a podnikateľov, vzbudí tým podozrenie, že chcela iba vyvinúť tlak v určitých záležitostiach.

"Veľvyslanectvo Spojených štátov doposiaľ neoznámilo, kto sú tí občania Maďarska, voči ktorým zaviedli opatrenia obmedzujúce ich vstup na územie USA, ale ani informácie o údajnej korupčnej kauze," povedal minister, podľa ktorého Maďarsko o tieto informácie požiadalo oficiálnou diplomatickou cestou.