Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA nasadili do boja pri Islamskému štátu strategické bombardéry B-52

Americké vzdušné sily vyslali svoje strategické bombardéry typu B-52 Stratofortress do Kataru, odkiaľ sa budú zúčastňovať na operáciách proti tzv. Islamskému štátu Foto: TASR/AP

Tieto ťažké bombardéry budú umiestnené na niektorej z blízkovýchodných základní vôbec po prvý raz od vojny v Perzskom zálive v roku 1991.

Dauha 10. apríla (TASR) - Americké vzdušné sily vyslali svoje strategické bombardéry typu B-52 Stratofortress do Kataru, odkiaľ sa budú zúčastňovať na operáciách proti tzv. Islamskému štátu (IS). Oznámila to v sobotu agentúra AP.

Tieto ťažké bombardéry budú umiestnené na niektorej z blízkovýchodných základní vôbec po prvý raz od vojny v Perzskom zálive v roku 1991, kedy operovali nad územím Iraku a Kuvajtu štartujúc zo základní v Saudskej Arábii.

Bombardéry prileteli v sobotu na katarskú základňu al-Udajd zo základne Barksdale Air Force Base v americkej Louisiane. Na Blízkom východe sa pridajú k medzinárodnej vojenskej koalícii vykonávajúcej nálety proti cieľom IS v Sýrii a Iraku.