Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Do východnej Európy by mohli byť vyslaní americkí vojaci

Philip Breedlove Foto: TASR/AP

NATO už posilnilo letecké hliadky v Pobaltí a denne vykonáva prieskumné lety nad Poľskom a Rumunskom.

Paríž 10. apríla (TASR) - Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove uviedol, že k opatreniam aliancie v reakcii na ruskú vojenskú hrozbu voči Ukrajine by mohlo patriť aj umiestnenie amerických vojakov do členských štátov vo východnej Európe, ktoré sa teraz cítia ohrozené.

Ministri zahraničných vecí krajín NATO dali Breedlovovi čas do utorka 15. apríla na to, aby navrhol kroky na uistenie členov aliancie, ktorí sa nachádzajú najbližšie k Rusku, že môžu rátať s podporou ďalších spojencov v NATO.

"V podstate zvažujeme balík pozemných, leteckých a námorných opatrení, ktoré vytvoria uistenie pre našich najvýchodnejších spojencov," povedal Breedlove v stredu v rozhovore pre agentúru Associated Press (AP).

Breedlove v závere konferencie NATO v Paríži znova konštatoval, že prítomnosť ruských ozbrojených síl pri ukrajinskej hranici sa nezmenšila.

Na objasnenie poskytli spolupracovníci generála agentúre AP súbor komerčných satelitných záberov, ktoré podľa nich ukazujú ruské vojenské lietadlá, vrtuľníky, obrnené vozidlá, delostrelectvo a pravdepodobne tiež brigádu výsadkových alebo špeciálnych jednotiek rozmiestnených východne od ukrajinsko-ruskej hranice, vrátane pobrežia Azovského mora.

Zábery nechala AP preskúmať analytikovi washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, podľa ktorého sa zachytené vojenské sily zrejme nezúčastňujú na cvičeniach. Zdá sa, že sú "v bojovej pohotovosti", uviedol Anthony Cordesman. Dodal však, že zo záberov nemožno vyčítať, nakoľko sa množstvo ruských jednotiek v pohraničnej oblasti zvýšilo oproti minulosti.

"Vidíme tam ozbrojené sily s približne 40 000 príslušníkmi," povedal Breedlove s tým, že ide o vojenské sily, ktoré majú všetko, čo potrebujú, na dosiahnutie vojenských cieľov, ak dostanú rozkazy - vrátane napríklad poľných nemocníc či zariadení na rušenie komunikácie.

Ciele Ruska sú však nejasné, konštatoval veliteľ NATO. Uvedené sily by mohli ostať na mieste a zastrašovať Ukrajinu len svojou prítomnosťou, mohli by sa presunúť južne a vytvoriť pozemný koridor ku Krymu, mohli by popri pobreží Čierneho mora postúpiť k ukrajinskej Odese a moldavskému separatistickému Podnestersku alebo vniknúť do iných častí východnej Ukrajiny, kde etnickí Rusi žiadajú pričlenenie k Rusku, uviedol Breedlove.

Bez ohľadu na to, ako by ruský kontingent mohol byť použitý, je podľa neho pripravený na nasadenie do 12 hodín od rozkazu.

NATO už posilnilo letecké hliadky v Pobaltí a denne vykonáva prieskumné lety nad Poľskom a Rumunskom. Podľa Breedlova členské štáty prisľúbili dostatok námorných jednotiek na posilnenie operácií na mori do konca roka.

Náročnejšia však bude pozemná časť "ubezpečenia", uviedol generál. Ide totiž o nákladnejšie opatrenia, ktoré by sa tiež mohli javiť ako provokatívne. "Nie je nedostatok toho, čo môžeme použiť. Ide o to, ako to použijeme primeraným spôsobom, ktorý ukáže obranný charakter, aby sme neprovokovali," dodal Breedlove.