Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán klame, USA nemajú ku KĽDR nepriateľský postoj, tvrdí Obama

Barack Obama Foto: TASR/AP

Obama pripomenul, že Washington ponúkol KĽDR potravinovú pomoc výmenou za záväzok, že zastaví obohacovanie uránu a raketové i jadrové testy.

Soul 26. marca (TASR) - Predstavitelia 57 krajín a štyroch medzinárodných organizácií, vrátane 39 hláv štátov, sa zíde na globálnom summite o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa dnes začal v Soule.

Vrcholnú schôdzku zatienilo nedávne oznámenie komunistickej Severná Kórey, že v rámci svojho mierového vesmírneho programu vypustí v apríli na orbitu družicu, ktorú do kozmu vynesie raketa dlhého doletu.

Na summite sa zúčastní aj americký prezident Barack Obama, ktorý dnes na pôde univerzity v Soule vyzval severokórejske vedenie, aby sa vzdalo svojho jadrového programu. USA podľa neho nemajú voči KĽDR "nepriateľský" postoj. Vláda v Pchjongjangu musí "mať odvahu usilovať sa o mier" a umožniť svojmu ľudu "lepší život".

"Vaše provokácie a honba za jadrovými zbraňami nepriniesli bezpečnosť, ktorú hľadáte. Oni to podkopali," povedal Obama, citovaný agentúrou DPA. "Môžete pokračovať po tejto ceste ďalej, ale my vieme, kam povedie: k ďalším nesplneným snom, ďalšej izolácii, stále väčšej priepasti medzi občanmi Severnej Kórey a dôstojnosťou a príležitosťami, ktoré si zaslúžia."

Obama pripomenul, že Washington ponúkol KĽDR potravinovú pomoc výmenou za záväzok, že zastaví obohacovanie uránu a raketové i jadrové testy. "Vedzte, že za provokácie nebudú ďalšie odmeny. Tie dni sú preč," zdôraznil Obama.

Na adresu Iránu povedal, že čas na dosiahnutie diplomatického riešenia sporu o jeho jadrový program sa kráti. Varoval, že sa rodí iný svet, ktorý nebude tolerovať šírenie jadrových zbraní. "Zmluvy sú záväzné a ich porušenie bude mať dôsledky, pretože odmietame zveriť sa budúcnosti, v ktorej stále viac a viac režimov bude vlastniť najsmrtiacejšie zbrane na svete," vyhlásil Obama. Uznal právo Iránu na rozvoj mierového jadrového programu, ale zároveň obvinil Teherán, že medzinárodné spoločenstvo pri jeho snahách pomôcť "zavádza a klame".

USA môžu podľa Obamu ďalej zmenšiť svoj jadrový arzenál bez toho, aby bolo ohrozené ich strategické odzbrojenie. O ďalšej redukcii jadrových zbraní chce hovoriť s budúcim ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa plánuje stretnúť na májovom summite skupiny G8 v Camp Davide. Obama a odstupujúci ruský prezident Dmitrij Medvedev podpísali pred dvoma rokmi v Prahe dohodu nadväzujúcu na odzbrojovaciu zmluvu START. V novej zmluve sa obe krajiny sa dohodli, že obmedzia svoje strategické jadrové arzenály na 1550 jadrových hlavíc a až 800 strategických nosných systémov.

Dvojdňový summit v Soule, organizovaný juhokórejským prezidentom I Mjong-bakom, je druhým svojho druhu od úvodného stretnutia vo Washingtone pred dvoma rokmi, ktoré organizoval americký prezident Barack Obama. Prvý summit bol zameraný na globálne posilnenie zabezpečenia štiepnych materiálov a boj proti jadrovému terorizmu.

Počas dvoch dní sa v Soule uskutoční približne 250 bilaterálnych stretnutí na najvyššej úrovni.