Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA nepodporia rezolúciu proti izraelskej okupácie palestínskych území

Hustý čierny dym stúpa nad Gazou po izraelskom leteckom útoku v severnej časti pásma Gazy 19. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Izraelský minister pre tajné služby Juval Steinitz návrh rezolúcie spochybnil a povedal, že ide o vyhlásenie vojny.

Washington 19. decembra (TASR) - Spojené štáty nepodporia rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na ukončenie izraelskej okupácie palestínskych území, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Nie je to niečo, čo by sme podporili. Domnievame sa, že aj ostatní majú ten pocit a žiadajú o ďalšie konzultácie," reagovala hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Jen Psakiová.

Podľa nej palestínsky prezident Mahmúd Abbás povedal, že jeho vláda netlačí na okamžité schválenie dokumentu.

Konečnú verziu návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN predložilo v stredu Jordánsko. Návrh vyzýva na "spravodlivé, trvalé a komplexné mierové riešenie", ktoré by do jedného roka od schválenia zabezpečilo ukončenie izraelskej okupácie a stiahnutie bezpečnostných síl židovského štátu z palestínskych území do konca roka 2017.

Podľa palestínskeho ministra zahraničných vecí Rijáda Malkího je návrh rezolúcie kompromisným francúzskym návrhom, ktorý nemá nič spoločné s pôvodným textom vypracovaným Palestínčanmi a Ligou arabských štátov (LAŠ).

Izraelský minister pre tajné služby Juval Steinitz návrh rezolúcie spochybnil a povedal, že ide o vyhlásenie vojny.