Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri New Yorku sa zrútila historická stíhačka, pilot neprežil

Na snímke vrak historickej stíhačky, vyťahujú z rieky Hudson deň po havárii, 28. mája 2016. Foto: TASR/AP

Pätdesiatšesťročného pilota vytiahli potápači z rieky mŕtveho až po troch hodinách.


New York 28. mája (TASR) - Jednomiestne americké stíhacie lietadlo z druhej svetovej vojny, P-47 Thunderbolt, , sa v piatok popoludní zrútilo do rieky Hudson medzi New Yorkom a New Jersey a rýchlo sa potopilo. Pätdesiatšesťročného pilota vytiahli potápači z rieky mŕtveho až po troch hodinách.

Podľa svedkov, ktorých citovala tlačová agentúra AP, lietadlo dopadlo do rieky v tej časti, kde v roku 2009 bezpečne pristálo americké dopravné lietadlo so 155 ľuďmi na palube. Táto udalosť sa neskôr stala známou ako Zázrak na rieke Hudson.

Z piestového motora havarovanej stíhačky sa tesne pred pádom začalo dymiť. Spoločne s dvoma ďalšími strojmi z Amerického leteckého múzea nakrúcali propagačné video. Lietadlá P-47 Thunderbolt totiž tento víkend oslavujú 75. výročie svojho zrodu.

Zvyšné dve lietadlá sa v poriadku vrátili na základňu Farmingdale na Long Islande, informovala AP.

Lietadlá P-47 Thunderbolt boli najťažšie jednomotorové lietadlá, ktoré spojenecké sily používali v druhej svetovej vojne. Havarované lietadlo lietalo podľa múzea pravidelne na rôznych leteckých prehliadkach.
Potápači newyorskej polície riadia čln na rieke Hudson neďaleko havárie historickej stíhačky, ktorá sa zrútila do rieky Hudson 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP