Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nový minister obrany USA vysvetľoval afganskú a irackú stratégiu

Ashton Carter, americký minister obrany. Foto: TASR/AP Photo

Carter na zasadnutí senátneho výboru tiež kritizoval februárové oznámenie predstaviteľa Centrálneho velenia USA, že sa chystá operácia s cieľom dobyť iracké mesto Mosul.

Washington 4. marca (TASR) - Americký minister obrany Ashton Carter v utorok vo svojej prvej výpovedi pred Kongresom zopakoval, že Spojené štáty by mali zvážiť prehodnotenie dĺžky zotrvania amerických vojakov v Afganistane po skončení 13-ročnej medzinárodnej bojovej misie pod vedením Severoatlantickej aliancie v roku 2014.

"Máme plán, ale plán je iba plán. Je to niečo, čo v priebehu času meníte. A ja si myslím, že tento plán môžeme počas najbližšieho roka či dvoch zmeniť," povedal Carter senátnemu výboru pre ozbrojené sily. Na priamu otázku, či by chcel stanovený harmonogram zmeniť, odpovedal: "V každej vojenskej kampani musíme vychádzať z podmienok."

Rovnako sa Carter vyjadril už počas svojej návštevy Afganistanu vo februári. Afganský prezident Ašraf Ghaní ho na spoločnej tlačovej konferencii podporil vyjadrením, že lehoty na sťahovanie vojakov by nemali byť považované za nemennú "dogmu".

Carter na zasadnutí senátneho výboru tiež kritizoval februárové oznámenie predstaviteľa Centrálneho velenia USA, že sa chystá operácia s cieľom dobyť iracké mesto Mosul, obsadené militantmi Islamského štátu.

Podľa slov ministra poskytol nemenovaný predstaviteľ nepresné informácie, ale predovšetkým nemal verejne hovoriť o vojenských plánoch. "Je dôležité, aby sme boli transparentní ako rezort - ale nie v otázke vojenských tajomstiev a vojenských plánov, čo bola tá chyba v tomto prípade," citovala Cartera tlačová agentúra DPA.

Predstaviteľ velenia vo februári novinárom okrem iného povedal, že sa má v apríli alebo v máji začať operácia opätovného dobytia Mosulu. Americký vojenský časopis Stars and Stripes uviedol, že plánovaná ofenzíva sa zrejme na jar neuskutoční. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov naznačila, že sa môže presunúť až na jeseň.

Carter, ktorý sa ujal funkcie ministra obrany pred dvoma týždňami, vypovedal pred senátnym výborom spoločne so šéfom zboru náčelníkov štábov americkej armády generálom Martinom Dempseyom. Zasadnutie sa venovalo rozpočtu na obranu v roku 2016.