Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novým vodcom mormónskej cirkvi sa stal kardiochirurg Russell M. Nelson

Na archívnej snímke z 30. septembra 2017 Russell M. Nelson počas dvojdňovej konferencie v Salk Lake City. Foto: TASR/AP

Nelson sa stal 17. prezidentom mormónov po tom, čo 2. januára zomrel doterajší vodca tejto cirkvi, 90-ročný Thomas S. Monson, ktorý bol vo funkcii od 3. februára 2008.

Salt Lake City 16. januára (TASR) - Za nového prezidenta mormónskej cirkvi bol v utorok vymenovaný bývalý kardiochirurg Russell M. Nelson. Informovala o tom agentúra AP.

Nelson (93) sa stal 17. prezidentom mormónov po tom, čo 2. januára zomrel doterajší vodca tejto cirkvi, 90-ročný Thomas S. Monson, ktorý bol vo funkcii od 3. februára 2008.

Prezidenti mormónskej cirkvi, ktorá má v súčasnosti približne 16 miliónov veriacich po celom svete a oficiálne sa nazýva Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní, sú považovaní za prorokov a pôsobia ako duchovní aj ako organizační vodcovia.

Mormóni sú v súčasnosti jedným z najrýchlejšie rastúcich náboženských hnutí sveta. Cirkev disponuje v USA, krajine svojho vzniku, značným vplyvom. Medzi jej členov patrí napríklad neúspešný uchádzač o republikánsku prezidentskú nomináciu a bývalý guvernér štátu Massachusetts Mitt Romney.