Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO:Pred sídlom NSA sa strieľalo. Páchatelia boli prezlečení za ženy

Na snímke dopravné obmedzenia k sídlu NSA neďaleko Washingtonu, pred ktorým sa dnes strieľalo. Foto: TASR/AP

Voči mužom v čiernom SUV zasiahla stráž objektu NSA, ktorá jedného z páchateľov zastrelila a druhého vážne zranila. Pri incidente sa zranil aj jeden z policajtov strážiacich NSA.

Washington 30. marca (TASR) - Dvaja muži, ktorí sa dnes neúspešne pokúsili preraziť autom bránu do sídla americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), boli prezlečení za ženy. Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že išlo o teroristický čin a preverujú možnú súvislosť s drogami, informovala agentúra Reuters.

Voči mužom v čiernom SUV zasiahla stráž objektu NSA, ktorá jedného z páchateľov zastrelila a druhého vážne zranila. Pri incidente sa zranil aj jeden z policajtov strážiacich NSA.

Obaja muži boli počas incidentu prezlečení za ženy, pričom nie je vylúčené, že išlo o transrodové osoby, uviedol pre Reuters vysoký predstaviteľ obrany USA, ktorý chcel zostať v anonymite.

Podľa informácií televízie NBC, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje, dvaja muži šoférovali kradnuté auto, pričom v ich vozidle našli po streľbe zbraň a drogy.

Motív páchateľov zatiaľ nebol známy, no FBI nepredpokladá, že by mal incident teroristický motív. Jeden z nemenovaných predstaviteľov pre Reuters potvrdil, že vyšetrovatelia pracujú aj s možnosťou, že v prípade figurovali drogy.

Na veľkej základni Fort Meade v americkom štáte Maryland, vzdialenej asi 32 kilometrov severovýchodne od Washingtonu, kde sa nachádza aj sídlo NSA, pracuje podľa AP približne 40.000 zamestnancov, z toho 11.000 vojakov a 29.000 civilistov. Začiatkom marca zatkli príslušníci FBI muža, ktorý strieľal na budovu NSA z diaľnice prechádzajúcej neďaleko budovy.

NSA je americká tajná služba poverená zberom a analýzou elektronických dát. Agentúru negatívne zviditeľnila kauza okolo Edwarda Snowdena, ktorý na jar roku 2013 zverejnil tisícky tajných dokumentov týkajúcich sa sledovacích programov NSA.