Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Barack Obama v dohľadnej dobe nehodlá navštíviť Rusko

Barack Obama a Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Ruský prezidentský atašé Jurij Ušakov pre novinárov povedal, že Moskva zaslala Obamovi pozvánku na budúcoročné oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Washington 22. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama nehodlá v dohľadnej dobe uskutočniť oficiálnu návštevu Ruska. Uviedol to dnes hovorca Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Mark Stroh, ktorého citoval spravodajský portál Sputnik. "Prezident aktuálne nemá plány cestovať do Ruska v blízkej budúcnosti," uviedol Stroh.

Ruský prezidentský atašé Jurij Ušakov pre novinárov povedal, že Moskva zaslala Obamovi pozvánku na budúcoročné oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Ušakov zároveň naznačil, že vodca KĽDR Kim Čong-un by pozvanie na slávnostnú vojenskú prehliadku, ktorá sa uskutoční na Červenom námestí v Moskve, mohol prijať.

Rusko si pripomína Deň víťazstva nad nacistami 9. mája, kým v Európe a Amerike sa oslavuje o deň skôr. Kremeľ pripravuje vojenské prehliadky v 26 mestách. Predpokladá sa, že prehliadky na Červenom námestí sa v roku 2015 zúčastní približne 14.000 členov ruských ozbrojených síl, 194 tankov a 150 lietadiel i vrtuľníkov, píše Sputnik.