Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obama sa telefonicky rozlúčil s nemeckou kancelárkou Merkelovou

Na archívnej fotografii sa nemecká kancelárka Angela Merkelová smeje, keď si americký prezident Barack Obama pripíja na jej počesť na bankete 8. júna 2011 v Ružovej záhrade Bieleho domu vo Washingtone, kde si Merkelová prevzala od Obamu Medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie Spojených štátov. Foto: TASR/AP

Biely dom uviedol, že išlo o posledný telefonát Obamu z pozície prezidenta s iným zahraničným lídrom.


Washington 20. januára (TASR) - Dosluhujúci americký prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle vo štvrtok spoločne telefonovali s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a jej manželom Joachimom Sauerom. Dvojici poďakovali za osobné priateľstvo.

Biely dom uviedol, že išlo o posledný telefonát Obamu z pozície prezidenta s iným zahraničným lídrom.

"Prezident a kancelárka sa zhodli na tom, že úzka spolupráca Washingtonu s Berlínom a tiež Spojených štátov s Európou je potrebná na zabezpečenie silného transatlantického puta a pravidiel založených na medzinárodnom poriadku, ako aj na obranu hodnôt, ktoré prispeli k ľudskému pokroku v našich krajinách aj na celom svete," priblížil obsah telefonátu hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Obama ďalej Merkelovej poďakoval za jej pevné vedenie Nemecka. Dodal tiež, že po ôsmich rokoch vzájomnej spolupráce bolo vhodné, aby svoj posledný telefonát z úradu absolvoval práve s ňou.