Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obamovci odletia po inaugurácii Trumpa na dovolenku do Palm Springs

Americký prezident Barack Obama (druhý zľava) spoločne s manželkou Michelle (prvá zľava ) a dcérami Saschou (vpravo) a Maliou (druhá sprava). Foto: TASR

Ide o tradíciu, v rámci ktorej prezident USA po odchode z svojho úradu odíde na čas aj z Washingtonu.

Washington 18. januára (TASR) - Dosluhujúci americký prezident Barack Obama odletí hneď po piatkovej inaugurácii svojho nástupcu v úrade Donalda Trumpa spoločne so svojou rodinou na dovolenku do mesta Palm Springs v americkom štáte Kalifornia. Oznámil to včera hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Ide o tradíciu, v rámci ktorej prezident USA po odchode z svojho úradu odíde na čas aj z Washingtonu. Obama spoločne so svojou manželkou Michelle a dcérami Sashou a Maliou odletí na dovolenku prezidentským leteckým špeciálom. Ten však nebude označený ako Air Force One, keďže toto pomenovanie sa používa výhradne pre lietadlo, v ktorom sa nachádza úradujúci prezident Spojených štátov.

Obamovci nemajú počas svojho pobytu v Kalifornii naplánované nijaké verejné vystúpenia a doposiaľ nie je zrejmé, ako dlho sa na dovolenke zdržia. Po nej sa však vrátia do Washingtonu ako súkromné osoby. Obama nedávno povedal, že sa teší na život radového Američana.

Z Bieleho domu sa Obamovci presťahujú do vily v jednej z prestížnych štvrtí Washingtonu, kde zostanú asi až dovtedy, kým mladšia z dcér Sasha neskončí strednú školu. Staršia dcéra Malia začne od budúceho akademického roku študovať na Harvardovej univerzite v štáte Massachusetts.