Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

USA obnovia ropné sankcie voči Venezuele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Platnosť licencie umožňujúcej nákup venezuelskej ropy a plynu vyprší vo štvrtok.

Miami 18. apríla (TASR) - Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom. Podľa agentúry AP o tom v noci na štvrtok informovali predstavitelia americkej administratívy.

Podľa AFP platnosť licencie umožňujúcej nákup venezuelskej ropy a plynu vyprší vo štvrtok.

Len niekoľko hodín pred týmto termínom ministerstvo financií USA oznámilo, že vydalo náhradnú licenciu, ktorá dáva spoločnostiam 45 dní na "ukončenie" ich podnikania a transakcií v ropnom a plynárenskom sektore Venezuely.

Washington v posledných mesiacoch opakovane pohrozil obnovením energetických sankcií, pokiaľ Maduro nesplní svoje sľuby, ktorými bolo podmienené čiastočné uvoľnenie amerických sankcií. Došlo k nemu na základe predvolebnej dohody medzi vládou a venezuelskou opozíciou. Dohodu podporili aj USA.

K predĺženiu platnosti licencií však napokon nedôjde, pretože Caracas nedodržal záväzok usporiadať v júli spravodlivé prezidentské voľby, vysvetlili americké úrady.

Washington je v tejto súvislosti "obzvlášť znepokojený" skutočnosťou, že opozičná kandidátka María Corina Machadová nemôže kandidovať na prezidentku.

Jej vyradením z registračného porcesu Maduro nedodržal jeden zo záväzkov vyplývajúcich z minuloročnej dohody: opozícii totiž neumožnil, aby v prezidentských voľbách 28. júla postavila proti nemu kandidáta podľa vlastného výberu.

Predseda venezuelského parlamentu Jorge Rodríguez však tvrdí, že Caracas splnil podmienky minuloročnej dohody. Obnovenie sankcií zo strany USA označil za konanie poškodzujúce Venezuelu.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Venezuelčanov by ukončila Madurovo pôsobenie v úrade hlavy štátu, ak by dostala takú šancu.

Postoj USA podporili aj viacerí regionálni lídri vrátane ľavicových prezidentov Kolumbie a Brazílie, ktorí kritizovali neschopnosť Madurovej vlády dodržať svoje záväzky a umožniť voľby podľa dohodnutých pravidiel.