Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA obnovia vízové služby na trojici konzulátov v Rusku

Na snímke Jon Huntsman. Foto: TASR/AP

Americký veľvyslanec Jon Huntsman uviedol, že chce, aby Rusi cestovali do Spojených štátov, študovali na univerzitách a obchodovali s americkými spoločnosťami.

Moskva 4. decembra (TASR) - Konzuláty Spojených štátov v ruských mestách Petrohrad, Jekaterinburg a Vladivostok obnovia 11. decembra procedúru vydávania neimigrantských víz, ale v obmedzenej forme. Informovalo tom v pondelok na svojej internetovej stránke americké veľvyslanectvo v Moskve.

"Chceme, aby Rusi cestovali do Spojených štátov, zažili našu kultúru z prvej ruky, študovali na našich univerzitách a obchodovali s americkými spoločnosťami. Takže sme potešení, že môžeme obnoviť tieto obmedzené operácie. Veríme, že interakcie medzi ľuďmi a obchodné vzťahy medzi USA a Ruskom sú základom stability v bilaterálnom vzťahu," uvádza na stránke americký veľvyslanec Jon Huntsman.

"Naše služby sa však nevrátia na úroveň, ktorú sme udržiavali pred neoprávnenou požiadavkou Ruskej federácie, aby sme dramaticky zredukovali počet pracovníkov na veľvyslanectve USA a na našich troch konzulátoch. Naďalej pracujeme s výrazne zníženým počtom pracovníkov, čo nevyhnutne znamená menej kapacít pre vízové služby. Aj keď sme radi, že tieto služby obnovíme, ich obmedzená povaha je nešťastným dôsledkom rozhodnutia Ruska," dodal americký veľvyslanec.

Spojené štáty koncom augusta na krátko pozastavili procedúru vydávania neimigrantských víz na svojom veľvyslanectve v Moskve a až do odvolania na konzulátoch v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku. Na veľvyslanectve v Moskve obnovili túto procedúru, hoci v obmedzenom režime, v septembri. Okrem toho americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo Rusku, aby do 2. septembra uzavrelo svoj generálny konzulát v San Franciscu, kanceláriu misie vo Washingtone a konzulárnu kanceláriu v New Yorku.

Podľa médií USA takto reagovali na ruské nariadenie, aby do 1. septembra znížili počet pracovníkov svojho veľvyslanectva a všetkých troch konzulátov o 755, a to na 455. Väčšinu z týchto pracovníkov tvorili miestni občania. Stalo sa tak po tom, čo americký Kongres schválil sankcie proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za jeho kroky na Ukrajine a v Sýrii.