Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

USA obnovili evakuačné lety z Kábulu

Na snímke zverejnenej americkými jednotkami ľudia sa pripravujú nastúpiť do lietadla počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Minimálne osem hodín nemohli z kábulského Medzinárodného letiska Hámida Karzaja vzlietnuť žiadne evakuačné lietadlá.

Washington 20. augusta (TASR) - Americké vojenské lietadlá obnovili evakuačné lety z kábulského letiska po niekoľkohodinovej piatkovej prestávke v dôsledku nedostatku miest na prijatie evakuovaných osôb. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov USA.

Jeden z nich uviedol, že na letisku bolo nevybavených asi 10.000 ľudí, ktorí dostali povolenie na odlet a čakali na lety. Nevybavení pasažieri zase spôsobili, že armáda zatvorila brány na obvode letiska, kam sa mnoho ľudí pokúša dostať. Ministerstvo zahraničných vecí USA už začalo pracovať na zabezpečení ďalších miest na prijatie evakuovaných osôb.

Ako informovala televízia NBC News s odvolaním sa na svoje zdroje, minimálne osem hodín nemohli z kábulského Medzinárodného letiska Hámida Karzaja vzlietnuť žiadne evakuačné lietadlá. Katar, kde bola odvezená prvá skupina evakuovaných osôb, už nemá kapacity, aby ich prijal viac. USA spolupracujú so svojimi spojencami v NATO na hľadaní ďalších miest v Európe a Ázii, ktoré majú schopnosť prijať evakuovaných ľudí, uviedli zdroje.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol zo svojej vlasti. Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.