Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

USA obnovujú na kurdskom severe Sýrie nepoužívanú pristávaciu dráhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takýto vývoj by podľa BBC mohol znamenať nový prístup USA k podpore ich kurdských spojencov.

Londýn 23. januára (TASR) - Americká armáda rozširuje nepoužívanú pristávaciu dráhu na severe Sýrie ovládanom Kurdmi. Vyplýva to z družicových záberov, ktoré analyzovala konzultačná spravodajská agentúra Stratfor.

Na snímkach vidno pristávaciu dráhu ležiacu neďaleko mesta Rumajlan, predĺženú z pôvodných 700 metrov na 1,3 kilometra, čo by stačilo pre pristávanie prepravných lietadiel Hercules, napísala v piatok stanica BBC.

Lietadlá s kapacitou ako Hercules by umožnili Američanom zásobovať povstalecké sily zbraňami namiesto zhadzovania ich dodávok. Správy o vojenskej aktivite USA v severnej Sýrii sa šíria už niekoľko týždňov, tvrdí Stratfor.

Americké sily vlani v októbri zhodili tamojším povstalcom vyše 45 ton munície. Ide najmä o kurdské milície a iné vzbúrenecké skupiny, ktoré v tejto časti Sýrie bojujú proti džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS).

Takýto vývoj by podľa BBC mohol znamenať nový prístup USA k podpore ich kurdských spojencov. Mohlo by to však vyvolať i podráždenú reakciu hlavného spojenca USA, Turecka, ktoré sa obáva kurdských ambícií.

Vojenská koalícia západných a blízkovýchodných krajín pod vedením USA začala vzdušné útoky proti extrémistom z IS v Iraku v auguste 2014, v Sýrii o mesiac neskôr. Turecko na tieto účely poskytlo svoju základňu Incirlik.

Rusko spustilo vlastné nálety v Sýrii vlani v septembri po tom, ako o to Moskvu požiadal sýrsky prezident Bašár Asad. Západ ruskú stranu obviňuje, že útočí aj na militantov, ktorých považuje za umiernenú opozíciu.