Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americký minister obrany: Rusko rinčí jadrovými zbraňami

Americký minister obrany Ash Carter Foto: TASR/AP

Carter predsedal slávnostnému uvedeniu do funkcie generála Curtisa Scaparrottiho na čele EUCOM.

Stuttgart 3. mája (TASR) - Minister obrany USA Ash Carter využil dnes striedanie amerických generálov na čele Velenia amerických ozbrojených síl v Európe (EUCOM), aby odsúdil ruskú agresiu v Európe. Na ceremónii v nemeckom Stuttgarte vyhlásil, že Moskva "sa vracia v čase" k vojenským akciám, ktoré si vynucujú posilnenie americkej vojenskej prítomnosti na východných hraniciach NATO.

"Neusilujeme sa o studenú, tobôž nie o horúcu vojnu s Ruskom," citovala Cartera tlačová agentúra AP. "Nesnažíme sa znepriateliť si Rusko. Ale nemýľte sa, budeme brániť svojich spojencov, pravidlá založené na medzinárodnom poriadku a pozitívnu budúcnosť, ktorú nám umožňujú."

Carter predsedal slávnostnému uvedeniu do funkcie generála Curtisa Scaparrottiho na čele EUCOM. Scaparrotti sa súbežnej funkcie vrchného veliteľa síl NATO v Európe ujme v stredu v Belgicku.

Carterove slová odrážajú zhoršenie vzťahov medzi USA a Ruskom na viacerých frontoch v dôsledku intervencie Ruska na východe Ukrajiny, jeho anexie Krymu v roku 2014 a toho, čo Carter nazval zastrašovaním pobaltských susedov Ruska, ktorých Spojené štáty musia brániť, pretože sú členmi NATO.

Podľa amerického ministra obrany najviac znepokojuje to, ako Rusi bez zábran hovoria o použití jadrových zbraní.

"Moskovské rinčanie jadrovými zbraňami vyvoláva znepokojivé otázky o záväzku vedúcich ruských predstaviteľov k strategickej stabilite, o ich rešpektovaní noriem proti použitiu jadrových zbraní a tom, či rešpektujú intenzívnu opatrnosť, ktorú lídri jadrovej éry preukázali s ohľadom na hrozivé oháňanie sa jadrovými zbraňami," dodal Carter.