Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

USA obvinili Irán z pomoci pri útokoch na americké základne v Iraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od minulého týždňa čelili tri americké vojenské základne v Iraku najmenej piatim raketovým a dronovým útokom.

Washington 23. októbra (TASR) - Spojené štáty v pondelok obvinili Irán z aktívneho napomáhania útokom na americké vojenské základne na Blízkom východe. Biely dom tiež potvrdil, že do Izraela poslal niekoľko vojenských poradcov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Irán naďalej podporuje (palestínske hnutie) Hamas a (libanonské hnutie) Hizballáh a vieme, že Irán pozorne sleduje tieto udalosti a v niektorých prípadoch aktívne podporuje tieto útoky a podnecuje ostatných, ktorí môžu chcieť využiť konflikt pre svoje dobro alebo pre dobro Iránu," povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. "Vieme, že cieľom Iránu je zachovať si určitú úroveň popierania, ale to im nedovolíme," dodal.

Od minulého týždňa čelili tri americké vojenské základne v Iraku najmenej piatim raketovým a dronovým útokom. Americkí vojaci sú v Iraku v rámci medzinárodnej koalície vytvorenej na boj proti teroristickej skupine Islamskému štátu (IS).

Iránski duchovní vodcovia podporujú Hamas, ako aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh, šiitské polovojenské skupiny v Iraku a jemenských husíov, vysvetľuje AFP.

Washington po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra poskytol Izraelu vojenskú pomoc. Kirby v pondelok potvrdil, že USA vyslali do Izraela aj niekoľko vojenských poradcov. Podľa jeho slov majú skúsenosti s operáciami, ktoré Izrael vedie, alebo môže viesť v budúcnosti a sú tam, "aby sa podelili o niektoré perspektívy".