Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA vinia sýrsky režim z masových popráv a z pálenia tiel v krematóriu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort americkej diplomacie zverejnil aj novo odtajnené fotografie, zachytávajúce budovu vo väzenskom komplexe, ktorá je prispôsobená tak, aby slúžila ako doplnok krematória.

Washington 15. mája (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinila dnes sýrsku vládu z masového zabíjania tisícov väzňov a zo spaľovania ich tiel vo veľkom krematóriu pri sýrskom hlavnom meste Damask.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vo vojenskej väznici v meste Sajdnájá, približne 45 minút jazdy od Damasku, obesia denne okolo 50 zadržiavaných ľudí. Ministerstvo dodalo, že krematórium sa využíva preto, aby sa utajili dôkazy o rozsahu zabíjania.

Rezort americkej diplomacie zverejnil aj novo odtajnené fotografie, zachytávajúce budovu vo väzenskom komplexe, ktorá je prispôsobená tak, aby slúžila ako doplnok krematória.

Na satelitnej snímke z 15. januára 2015, ktorú poskytlo ministerstvo zahraničných vecí USA a spoločnosť DigitalGlobe, vidno podľa popisu ministerstva budovu vo väzenskom komplexe, ktorá bola upravená na krematórium. Väzenie sa nachádza v sýrskom meste Sajdnájá.
Foto: TASR/AP


Pri dnešnom prezentovaní fotografií novinárom vo Washingtone štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí pre Blízky východ Stu Jones vyhlásil, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada "klesla k novému dnu zvrhlosti", a to za podpory Ruska a Iránu.

Podľa jeho slov sa režim niektorých tiel zbavuje uložením do masových hrobov, ale ostatné spaľuje v krematóriu.

V celách vybudovaných maximálne pre päť ľudí na jednu miestnosť zadržiava sýrska vláda až 70 väzňov, dodal Jones.

Informácie o väznici boli zhromaždené z rôznych druhov zdrojov, vrátane mimovládnych organizácií, spravodajských médií a amerických tajných agentov.

Rusko "pomáha alebo sa pasívne prizerá", ako sýrsky režim pácha v krajine krutosti, vyhlásil Jones.