Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA očakávajú od Turecka viac pomoci v boji s Islamským štátom

Minister zahraničných vecí USA John Kerry p Foto: TASR/AP

Povedal to dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Washington 22. septembra (TASR) - USA očakávajú, že Turecko zintenzívni svoj boj so zoskupením Islamský štát (IS) po tom, ako sa mu podarilo zabezpečiť prepustenie 49 rukojemníkov, ktorých militanti IS zadržiavali. Povedal to dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Rukojemníci IS - 46 Turkov a traja Iračania - sa v sobotu vrátili do Turecka po vyše troch mesiacoch v rukách militantov IS, ktorí ich zajali, keď v júni obsadili iracké mesto Mósul na severe krajiny.

Turecko sa ako členská krajina NATO zúčastnilo na konferenciách a Kerry zdôraznil, že sa zaviazalo pomôcť v aktivitách voči Islamskému štátu. "Museli najskôr vyriešiť svoju rukojemnícku situáciu," vysvetlil dnes v programe televízie MSNBC.

USA sa usilujú o väčšiu účasť krajín regiónu vo svojej kampani za zničenie Islamskému štátu. Prezident USA Barack Obama sa zaviazal, že americkí vojaci nepôjdu do bojových misií voči IS, a Spojené štáty očakávajú, že vojakov pre tieto misie poskytnú krajiny regiónu.

Nie je jasné, ako došlo k prepusteniu 49 rukojemníkov, a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol zverejniť podrobnosti.

Špekuluje sa, čo Turecko urobilo, aby zabezpečilo ich prepustenie. Mnohí pozorovatelia vyjadrili nedôveru, že by bezohľadní militanti prepustili takú veľkú skupinu rukojemníkov bez toho, aby výmenou za to niečo dostali. Turecko poprelo zaplatenie výkupného, reagovalo však veľmi vágne na otázku, či si s teroristickou skupinou vymenilo zajatcov.

Islamský štát financuje svoje aktivity z pašovania ropy, tvrdí americká tajná služba, podľa ktorej k tomuto pašovaniu dochádza aj v oblasti hraníc medzi Irakom a Tureckom. USA podľa Kerryho neveria, že by sa na pašovaní ropy zúčastnili priamo tieto krajiny, domnievajú sa, že pašovanie ropy organizujú jednotlivci, napísala agentúra Associated Press.