Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

USA ocenili Izrael za zvýšenie prísunu pomoci do Pásma Gazy

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken v súvislosti s úsilím Izraela poznamenal, že je potrebné počkať si na konkrétne výsledky v najbližších dňoch či týždňoch.

Brusel 5. apríla (TASR) - Spojené štáty vítajú najnovšie úsilie Izraela o umožnenie prísunu väčšieho množstva humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Belgicka, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Izrael v noci na piatok oznámil, že schválil otvorenie hraničného priechodu Erez do severnej časti Pásma Gazy a umožnenie dodávok pomoci cez prístav Ašdod. Izraelská vláda okrem toho súhlasila so zvýšením toku pomoci cez hraničný priechod Kerem Šalom do južnej časti palestínskej enklávy.

Blinken v súvislosti s úsilím Izraela poznamenal, že je potrebné počkať si na konkrétne výsledky v najbližších dňoch či týždňoch. Washington bude podľa jeho slov "pozorne sledovať" konkrétne ukazovatele, ako napríklad počet nákladných áut s pomocou, ktoré sa dostanú do Pásma Gazy, a vývoj rizika hladomoru.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok počas telefonátu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahum požadoval konkrétne kroky na zmiernenie humanitárnej krízy a zlepšenie bezpečnosti civilistov a humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy. Biden pohrozil, že od týchto krokov bude závisieť budúca americká podpora pre Izrael.