Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

USA posilňujú ochranu svojich spojencov v Európe po obsadení Krymu

Americký minister obrany Chuck Hagel Foto: FOTO TASR/AP

Americký šéf obrany uviedol že Spojené štáty potvrdzujú svoj záväzok voči spojencom v strednej a východnej Európe, z ktorých viacerí prežili desaťročia pod ruskou nadvládou.

Washington 5. marca (TASR) - V reakcii na obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými ozbrojenými silami podnikli dnes Spojené štáty kroky na posilnenie obrany svojich európskych spojencov. Informovala o tom agentúra AP.

Pentagón zdvojnásobí počet stíhačiek chrániacich vzdušný priestor v Pobaltí

Pentagón viac ako zdvojnásobí počet lietadiel, ktoré vyšle do Európy v rámci misie NATO zameranej na ochranu vzdušného priestoru pobaltských krajín. Spolu so šiestimi stíhačkami typu F-15 vyšle Pentagón do Pobaltia aj tankovacie lietadlo KC-135, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

V rámci reakcie na ukrajinskú krízu tak bude vzdušný priestor Litvy, Lotyšska a Estónska chrániť až desať stíhačiek typu F-15.

Spojené štáty prevzali v januári velenie nad operáciami NATO v oblasti ochrany vzdušného priestoru Estónska, Lotyšska a Litvy.

Nadzvukové stíhačky jednotlivých členských krajín aliancie hliadkujú v štvormesačných intervaloch vo vzdušnom priestore týchto pobaltských štátov od ich prijatia do NATO, pretože na to nemajú potrebné lietadlá.
Americký minister obrany Chuck Hagel pred senátnym výborom pre ozbrojené sily uviedol, že Spojené štáty zintenzívnia spoločný letecký výcvik s poľskými vzdušnými silami. Túto informáciu potvrdil aj poľský premiér Donald Tusk, ktorý povedal, že Spojené štáty a Poľsko začali konzultácie o zintenzívnení vojenskej spolupráce.

Vo svojom prejave pred senátnym výborom Hagel taktiež uviedol, že ešte dnes bude hovoriť s novým ukrajinským ministrom obrany Ihorom Teňuchom; so svojím ruským náprotivkom dnes už hovoril najvyšší vojenský veliteľ ozbrojených síl USA generál Martin Dempsey (predseda Zboru náčelníkov štábov). Ani Hagel, ani Dempsey sa nezmienili o vojenských možnostiach riešenia ukrajinskej krízy.

Hagel uviedol že Spojené štáty potvrdzujú svoj záväzok voči spojencom v strednej a východnej Európe, z ktorých viacerí prežili desaťročia pod ruskou nadvládou.

Pentagón sa zároveň rozhodol zvýšiť americkú účasť na ochrane vzdušného priestoru pobaltských krajín.

Spojené štáty prevzali v januári velenie nad povinnosťami NATO v oblasti ochrany vzdušného priestoru Estónska, Lotyšska a Litvy.

Nadzvukové stíhačky jednotlivých členských krajín aliancie strážia v štvormesačných intervaloch vzdušný priestor Estónska, Litvy a Lotyšska od ich prijatia do NATO, pretože tieto krajiny nemajú potrebné lietadlá.