Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

USA odkázali Maďarsku: Sankcie voči Rusku zostanú v platnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie nedávno vyhlásil, že priame škody maďarského hospodárstva spôsobené sankciami voči Rusku dosahujú 6,5 miliardy dolárov (6,14 miliardy eur).

Budapešť 24. februára (TASR) - Spojené štáty chápu, že straty maďarských podnikov spôsobené sankciami voči Rusku sú bolestivé, avšak hrozba, ktorá zo strany Ruska existuje, je dôležitejšia. Odkázal to Maďarsku vo štvrtok koordinátor ministerstva zahraničných vecí USA pre sankčnú politiku Daniel Fried, podľa ktorého sankcie zostávajú naďalej v platnosti.

Predstaviteľ rezortu americkej diplomacie, ktorý o sankciách rokoval minulé leto v Budapešti aj s predstaviteľmi maďarskej vlády, v telefonickom rozhovore pre maďarský spravodajský server hvg.hu uviedol, že odhady maďarskej vlády o výške škôd Maďarska sú značne prehnané.

Šéf maďarskej diplomacie nedávno vyhlásil, že priame škody maďarského hospodárstva spôsobené sankciami voči Rusku dosahujú 6,5 miliardy dolárov (6,14 miliardy eur). Fried povedal, že podľa výpočtov USA tieto straty Maďarska môžu byť nanajvýš vo výške jednej miliardy dolárov (946 miliónov eur).

"Poliaci, Fíni a pobaltské štáty tým, že nemohli exportovať do Ruska, stratili podstatne viac peňazí. Sankčnú politiku aj napriek tomu oduševnene podporujú," zdôraznil americký predstaviteľ.