Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odkazujú Rusku: Zaistite prímerie v Sýrii, alebo buďte ticho

Americký prezident Barack Obama (vľavo) sa rozpráva so svojím ruským partnerom Vladimirim Putinom, archívne foto Foto: TASR/AP

Washington a Moskva oznámili minulý týždeň, že prímerie v Sýrii sa začne 19. februára. To zvýšilo nádeje na veľký zlom vo vojne, ktorá ničí krajinu už takmer päť rokov.

Washington 17. februára (TASR) - Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu, frustrovaná z pretrvávajúceho násilia v Sýrii, včera poslala Rusku odkaz týkajúci sa zavedenia prímeria v arabskej krajine: "Zaistite ho, alebo buďte ticho". Spojené štáty pritom už upustili od toho, aby sa prímerie začalo zavádzať práve v piatok 19. februára, ako bolo pôvodne dohodnuté.

Washington a Moskva oznámili minulý týždeň po bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove, že prímerie v Sýrii sa začne 19. februára. To zvýšilo nádeje na veľký zlom vo vojne, ktorá ničí krajinu už takmer päť rokov. O život v nej prišlo vyše 250.000 ľudí, v Európe spôsobila najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny a pomohla k vzostupu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), pripomenula tlačová agentúra AP.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner iba zdôraznil, že "v nasledujúcich dňoch treba dosiahnuť nejaký pokrok v zastavení nepriateľských akcií". Toner dodal, že "netvrdí kategoricky..., že nepriateľské akcie treba zastaviť do piatka".

Toner obvinil zo súčasnej patovej situácie Rusko a odsúdil ho za "neprípustné" útoky na nemocnice a civilistov. Rusko musí využiť svoj vplyv na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby prestal s pozemnými ofenzívami, dodal Toner. Rusko však tvrdí, že útoky cieli na teroristov, a nie na civilistov.



Napriek všetkých rokovaniam a rozhovorom o prímerí hrozí, že konflikt v Sýrii sa ešte viac vystupňuje. Turecko vyhlásilo, že presadzuje pozemné operácie v Sýrii, má totiž obavy z toho, že "Spojenými štátmi podporovaní kurdskí militanti" dosahujú územné zisky na úkor opozície. Washington vníma Kurdov ako účinnú bojovú silu proti Islamskému štátu, napísala AP.

V doručovaní humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí po celej Sýrii sa dosiahol iba malý úspech.

Minulotýždňová mníchovská dohoda pritom žiadala, aby bol príchod humanitárnej pomoci zaručený okamžite. Západ totiž obviňuje Asada, že necháva vyhladovať svojich odporcov a civilistov, aby ich prinútil k poslušnosti. Toner povedal, že určitá pomoc už dorazila do niektorých oblasti, ale OSN zatiaľ nepotvrdila žiadne úspešné dodávky pomoci do Sýrie. Mierový vyslanec OSN v Sýrii Staffan de Mistura vyjadril nádej, že potraviny a ďalšie zásoby sa do krajiny dostanú v priebehu stredy.

Prímerie oznámené minulý týždeň americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom sa zdá v tomto období veľmi nepravdepodobné. Toner dodal, že útvar vedený USA a Ruskom, ktorý má podrobne naplánovať prímerie, sa ešte ani nestretol. Toner vyjadril nádej, že prvé stretnutie sa uskutoční v stredu.