Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V USA odsúdili farmaceuta v súvislosti s prepuknutím meningitídy

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Počet pacientov, ktorí v USA v roku 2012 ochoreli na plesňovú meningitídu po injekčnom podaní steroidov z infikovaných ampuliek, dosiahol takmer 800 prípadov.

Boston 1. februára (TASR) - Na osem rokov väzenia odsúdili v stredu farmaceutického pracovníka Glenna China v súvislosti s prepuknutím plesňovej meningitídy v roku 2012, ktorej v USA podľahlo 76 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Federálny súd v Bostone uznal 49-ročného China za vinného z podvodu a sprisahania. V októbri ho súd zbavil obvinenia z vraždy druhého stupňa, ktoré podlieha federálnemu zákonu o vydieraní.

Počet pacientov, ktorí v USA v roku 2012 ochoreli na plesňovú meningitídu po injekčnom podaní steroidov z infikovaných ampuliek, dosiahol takmer 800 prípadov. Podľa agentúry AP išlo o najhoršiu zdravotnú krízu v novodobej americkej histórii.

Zdravotnícke úrady vtedy spájali rozšírenie tohto zriedkavého ochorenia s infikovanými ampulkami steroidových injekcií, používaných proti bolesti chrbtice.

Steroid vyrobila špecializovaná lekárenská spoločnosť NECC v štáte Massachusetts, v ktorej Chin pracoval.

Prokuratúra žiadala pre China 35-ročný trest väzenia, pričom China vykreslila ako bezohľadného zamestnanca, ktorý ignoroval nebezpečné výrobné metódy, čím sa mala zvýšiť produkcia a zisky firmy.

Spoluzakladateľa spoločnosti NECC Barryho Caddena odsúdili na deväť rokov väzenia. Pre China jeho právnici žiadali nižší trest, keďže podľa nich "iba plnil Cadennove príkazy".

China obvinili z úmrtia 25 ľudí na Floride, v Indiane, Marylande, Michigane, Severnej Karolíne, Tennessee a Virgínii. Ak by ho uznali za vinného z vraždy, môže dostať doživotie.