Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili turecké nálety na Kurdov, pri ktorých zahynulo 23 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Turecko považuje kurdské YPG za teroristickú skupinu napojenú na kurdských separatistov, ktorí v Turecku vedú povstanie od roku 1984.

Washington 26. apríla (TASR) - Spojené štáty dnes ostro kritizovali Turecko za letecké útoky na kurdských bojovníkov v Sýrii a Iraku, pri ktorých zahynulo 23 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

"Sme veľmi znepokojení, hlboko znepokojení nad skutočnosťou, že Turecko podniklo dnes na severe Sýrie a na severe Iraku útoky bez príslušnej koordinácie buď so Spojenými štátmi, alebo so širšou globálnou koalíciou proti Islamskému štátu," uviedol dnes hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner.

Ľudskoprávna organizácia SOHR uviedla, že pri útoku tureckých lietadiel v Sýrii zahynulo najmenej 18 príslušníkov kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú členmi Američanmi vedenej koalície bojujúcej proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Ďalších päť obetí si v Iraku vyžiadal útok tureckých vzdušných síl na postavenia kurdských péšmargov - ďalšieho člena koalície proti IS.

Turecko považuje kurdské YPG za teroristickú skupinu napojenú na kurdských separatistov, ktorí v Turecku vedú povstanie od roku 1984. USA ich však vnímajú ako efektívnu silu v boji proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku.