Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Odvolací súd v USA rozhodol o odpečatení spisov v prípade Polanski

Režisér Roman Polanski na medzinárodnom filmovom festivale, kde 2. mája 2018 v poľskom Krakove propagoval svoj film „Na základe skutočného príbehu“. Foto: TASR/AP

Polanského obhajca Harland Braun pre denník Los Angeles Times povedal, že jeho klient bol z rozhodnutia súdu "nadšený".

Los Angeles 14. júla (TASR) - Kalifornský odvolací súd v stredu nariadil odpečatenie niektorých spisov v prípade režiséra Romana Polanského, ktorý je od roku 1978 na úteku pred trestným stíhaním za znásilnenie maloletej. TASR informuje na základe správy AP.

Súd nariadil odpečatiť spisy Rogera Gunsona, ktorý bol pôvodným prokurátorom v prípade, uviedla kancelária okresného prokurátora v Los Angeles. Polanského obhajca Harland Braun pre denník Los Angeles Times povedal, že jeho klient bol z rozhodnutia súdu "nadšený".

V roku 2010 súd v Los Angeles prevzal zapečatené svedectvo prokurátora Gunsona o sľuboch, ktoré dal sudca režisérovi v roku 1977. Polanského právnici sa snažili o odpečatenie, aby ukázali, že v prípade došlo k pochybeniu súdu.

Svedectvo Gunsona by malo ukázať, že sudca Laurence Rittenband pôvodne Polanskému sľúbil, že po priznaní viny si odpyká v štátnom väzení iba 90 dní. Režiséra prepustili po 42 dňoch na kauciu, ale sudca pokračoval v stíhaní. Polanski sa obával, že súd pôvodnú dohodu zamietne a odsúdia ho na dlhoročné väzenie. Pred vynesením rozsudku preto utiekol do zahraničia a do USA sa už nemôže vrátiť.

Samantha Geimerová, ktorú režisér ako 13-ročnú znásilnil, v roku 2017 požiadala o zastavenie procesu a vyhlásila, že mu odpustila. Vyjadrila sa, že 40-ročné súdne konanie ju "už unavuje" a považuje ho za "trest" pre obe strany. Súd vtedy jej žiadosť zamietol.

"Po desaťročiach čakania bolo obeti vyhovené a jej hlas bol vypočutý," uviedla v stredu kancelária prokurátora vo vyhlásení.

Režisér Roman Polanski získal Oscara za réžiu filmu Pianista (2002) a za ďalšie tri svoje filmy – Rosemary má dieťatko (1968), Čínska štvrť (1974) a Tess (1979) – bol na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovaný. Jeho manželku, herečku Sharon Tateovú, zavraždila v roku 1969 skupinka fanatikov, ktorých viedol Charles Manson.