Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

USA opäť útočili na pozície povstalcov v Jemene

Na tomto obrázku poskytnutom ministerstvom obrany sa lietadlo RAF Typhoon FRG4 pripravuje na vzlietnutie, aby podniklo ďalšie útoky na vojenské ciele Houthi v Jemene z RAF Akrotiri, Cyprus, v sobotu 3. februára 2024. Foto: TASR/AP

V noci na štvrtok americké sily podnikli ešte jeden útok proti mobilným raketám zem-zem, ktoré boli taktiež pripravené na odpálenie.

Washington 8. februára (TASR) - Armáda Spojených štátov vo štvrtok oznámila, že jej sily opäť podnikli viacero útokov proti raketovým systémom húsíjskych povstalcov v Jemene. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V stredu večer podnikli sily Ústredného velenia armády Spojených štátov (CENTCOM) "obranné údery proti dvom prenosným protilodných raketám húsíov pripraveným na odpálenie na plavidlá v Červenom mori," uviedol CENTCOM vo vyhlásení zverejnenom na platforme X. V noci na štvrtok potom americké sily podnikli ešte jeden útok proti mobilným raketám zem-zem, ktoré boli taktiež pripravené na odpálenie.

CENTCOM uviedol, že identifikoval rakety na území Jemenu kontrolovanom povstalcami a stanovil, že predstavujú bezprostrednú hrozbu pre lode amerického námorníctva a obchodné plavidlá v regióne.

Médiá ovládané jemenskými vzbúrencami informovali, že pri útokoch boli zasiahnuté ciele v provincii Hudajda na západe Jemenu.

Húsíovia od vlaňajšieho novembra útočia na lode v Červenom mori a v Adenskom zálive. Povstalci tvrdia, že tieto údery podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Spojené štáty a Británia reagovali na útoky povstalcov odvetnými údermi a húsíovia následne vyhlásili za legitímne ciele aj americké a britské záujmy. V utorok povstalci vyhlásili, že pri dvoch útokoch zasiahli aj americkú a britskú loď.