Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

USA opäť útočili na pozície povstalcov v Jemene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako vo svojej správe spresnila agentúra AFP, tieto operácie sa uskutočnili, keď sa povstalecká skupina pripravovala na útoky, ktoré ohrozovali americké námorníctvo a obchodné lode.

Washington 9. februára (TASR) - Armáda Spojených štátov v noci na piatok (SEČ) oznámila, že jej sily vo štvrtok opäť podnikli viacero útokov proti zbraňovým systémom húsíjskych povstalcov v Jemene.

Ako vo svojej správe spresnila agentúra AFP, tieto operácie sa uskutočnili, keď sa povstalecká skupina pripravovala na útoky, ktoré ohrozovali americké námorníctvo a obchodné lode.

Podľa správy Ústredného velenia armády Spojených štátov (CENTCOM) zverejnenej na sieti X americké sily vo štvrtok zničili štyri bezpilotné člny naložené výbušninami a sedem mobilných zariadení na odpaľovanie rakiet s plochou dráhou letu.

Ústredné velenie americkej armády doplnilo, že tieto odpaľovacie systémy a plavidlá boli identifikované v húsíami ovládaných oblastiach Jemenu a ako bezprostredná hrozba pre obchodné plavidlá a lode amerického námorníctva v regióne.

Húsíovia útočia na lode v Červenom mori a v Adenskom zálive od vlaňajšieho novembra.

Povstalci tvrdia, že tieto údery podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Pri svojich útokoch sa však húsíovia často zameriavajú na plavidlá s chabým alebo žiadnym jasným spojením s Izraelom, čím ohrozujú lodnú dopravu na kľúčovej obchodnej trase medzi Áziou, Stredným východom a Európou.

Spojené štáty a Británia, podporované ďalšími spojencami, reagovali na útoky jemenských povstalcov odvetnými údermi na ich arzenály rakiet a miesta odpalu rakiet. Húsíovia následne vyhlásili za legitímne ciele aj americké a britské záujmy.