Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V USA môžu mať post vyslanca pre počítačovú bezpečnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vládna komisia pre posilnenie počítačovej bezpečnosti v USA vydala v piatok naliehavé odporúčanie na zlepšenie bezpečnosti počítačových systémov v USA.

Washington 3. decembra (TASR) - Vládna komisia pre posilnenie počítačovej bezpečnosti v USA vydala v piatok naliehavé odporúčanie na zlepšenie bezpečnosti počítačových systémov v USA.

Stalo sa tak len niekoľko týždňov pred tým, ako sa úradu ujme novozvolený prezident Donald Trump a jeho vláda. Táto výzva sa súčasne objavila po najzávažnejšom kyberútoku na vládne počítačové systémy v dejinách USA i po tom, ako administratíva prezidenta USA Baracka Obamovu vyslovila podozrenie, že Rusko sa snažilo ovplyvniť prezidentské voľby USA, a to počítačovým útokom na štáb Demokratickej strany.

Biely dom o vypracovanie takejto správy komisiu požiadal ešte vo februári, pričom mala slúžiť pre administratívu Obamovho nástupcu.

Očakávalo sa, že bude obsahovať odporúčania na posilnenie počítačovej bezpečnosti v horizonte desiatich rokov, ale jej finálna verzia apeluje podniknúť rozhodné kroky v najbližších dvoch až piatich rokoch.

Navrhuje tiež Trumpovej administratíve, aby niektoré opatrenia urobila v prvých 100 dňoch svojho vládnutia.

Odporúča sa napr. vytvoriť pozíciu asistenta prezidentského tímu pre otázky počítačovej bezpečnosti a funkciu veľvyslanca pre počítačovú bezpečnosť, ktorý by viedol snahy o vypracovanie a zavedenie medzinárodných pravidiel týkajúcich sa počítačovej bezpečnosti.

Prezident Obama v osobitnom vyhlásení tieto návrhy v noci nadnes podporil.