Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kauza spolčenia Trumpovej kampane s Ruskom je podľa senátorov otvorená

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Výbor má vypočuť ešte niekoľko svedkov spojených s Trumpovou kampaňou a so stretnutím z júna 2016 za účasti Kushnera, Manaforta, prezidentovho syna Donalda Trumpa ml. a Rusov.

Washington 5. októbra (TASR) - Senátori vyšetrujúci ruské zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb v USA zatiaľ nedospeli k záveru, či sa niekto z kampane prezidenta Donalda Trumpa spolčil s Rusmi.

Dvaja senátori, ktorí vedú jedno z troch vyšetrovaní tohto zasahovania, tiež v stredu novinárom povedali, že ešte je veľa práce vrátane zabezpečenia ďalších volieb pred pokusmi o ovplyvnenie zo zahraničia.

Senátor Richard Burr, republikánsky predseda senátneho výboru pre tajné služby, uviedol, že vyšetrovatelia sa budú aj naďalej zaoberať dôkazmi, či neexistuje "akýkoľvek náznak spolčenia" medzi Rusmi a Trumpovou kampaňou. "Otázka spolčenia je stále otvorená," uviedol na brífingu pred novinármi.

Výbor dosiahol "všeobecný konsenzus", že dôverujú názoru spravodajskej komunity z konca minulého roka, že zasahovanie zo strany Ruska zvýhodňovalo Trumpa, konštatoval Burr. Podľa neho však členovia nevylúčili, že vyhodnotenie výboru bude v niektorých oblastiach odlišné.

Burr a demokratický senátor Mark Warner pripomenuli, že výbor vypočul viac ako 100 svedkov vrátane bývalého šéfa Trumpovej kampane Paula Manaforta a Trumpovho zaťa Jareda Kushnera. Preskúmali tiež vyše 100.000 strán dokumentov.

Avšak výbor má vypočuť ešte niekoľko svedkov spojených s Trumpovou kampaňou a so stretnutím z júna 2016 za účasti Kushnera, Manaforta, prezidentovho syna Donalda Trumpa ml. a Rusov. Výbor chce vypočuť Trumpa mladšieho a každého, kto má so stretnutím niečo spoločného, píše agentúra AP.

Svedkom, ktorého sa senátorom nepodarilo vypočuť, je bývalý britský špión Christopher Steele. Ten je zrejme autorom spisu o údajných napojeniach Trumpa na Rusko a o jeho aktivitách v Moskve. Burr uviedol, že výbor "narazil na stenu" pri žiadostiach o vypočutie Steela, ktorý nesúhlasil s osobným stretnutím so senátormi. Podľa Burra výbor nemôže posúdiť dôveryhodnosť spisu bez toho, aby vedel, kto ho objednal, zaplatil a aké sú jeho zdroje.