Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty otestovali nosič jadrových zbraní, raketu Minuteman III

Nevyzbrojenú raketu Minuteman III odpálili z podzemného sila na kalifornskej leteckej základni Vandenberg. Foto: TASR/U.S. Air Force via AP

Nevyzbrojenú raketu Minuteman III odpálili z podzemného sila na kalifornskej leteckej základni Vandenberg.

Washington 26. februára (TASR) - Spojené štáty otestovali v noci nadnes medzikontinentálnu balistickú raketu. Tento týždeň išlo o druhú takúto skúšku v snahe demonštrovať svoju kapacitu jadrových zbraní v čase napätých vzťahov s Ruskom a Severnou Kóreou, uviedla agentúra Reuters.

Nevyzbrojenú raketu Minuteman III odpálili z podzemného sila na kalifornskej leteckej základni Vandenberg. Dosiahla rýchlosť 24.000 km/h a o 30 minút neskôr dopadla do 6500 kilometrov vzdialenej cieľovej oblasti pri tichomorskom atole Kwajalein, ktorý je súčasťou Marshallovych ostrovov.

Pri odpálení rakety bol prítomný námestník amerického ministra obrany Robert Work. Povedal, že skúšky, ktorých sa od januára 2011 uskutočnilo najmenej 15, vyslali odkaz strategickým konkurentom USA - Rusku, Číne a Severnej Kórei - že Washington má účinný jadrový arzenál.

"My, Rusi a Číňania rutinne vykonávame testy, aby sme dokázali, že naše akcieschopné rakety sú spoľahlivé. Je to signál, že v prípade nevyhnutnosti sme pripravení použiť jadrové zbrane na obranu našej krajiny," vyhlásil Work.