Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA oznámili 500 nových sankcií voči Rusku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

USA aj ďalšie štáty vrátane Európskej únie za posledné dva roky vojny uvalili na Moskvu rozsiahle a prísne sankcie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 23. februára (TASR) - Spojené štáty v piatok oznámili viac ako 500 nových sankcií voči Rusku v reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a v súvislosti s druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Sankcie sa dotknú aj troch predstaviteľov ruskej vlády, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

"Dnes oznamujem viac ako 500 nových sankcií proti Rusku za jeho pokračujúcu dobyvačnú vojnu na Ukrajine a za smrť (Alexeja) Navaľného, ktorý bol odvážnym protikorupčným aktivistom a najneúprosnejším opozičným lídrom (ruského prezidenta Vladimira) Putina,"
uviedol americký prezident Joe Biden vo vyhlásení.

Sankcie sa podľa neho zamerajú na osoby, ktoré sú spojené s Navaľného väznením, ako aj na finančný sektor Ruska vrátane platobného systému Mir či vojenský priemysel, siete verejného obstarávania a subjekty na viacerých kontinentoch, ktoré obchádzajú už uložené sankcie.

"Zabezpečia, aby Putin zaplatil ešte vyššiu cenu za svoju agresiu v zahraničí a represie doma," dodal Biden.

O podrobnostiach by malo v priebehu piatka informovať americké ministerstvo zahraničných vecí. Stanica CNN podľa agentúry DPA špekulovala, že by sankcie mohli byť priamo namierené aj na samotného Putina.

USA aj ďalšie štáty vrátane Európskej únie za posledné dva roky vojny uvalili na Moskvu rozsiahle a prísne sankcie.

Zástupcovia členských štátov EÚ sa v stredu v princípe dohodli na novom, 13. balíku sankcií, ktorý sa podľa Európskej komisie zameriava na ďalšie obmedzenie prístupu Ruska k vojenských technológiám (najmä dronov) a rozšírenie sankčného zoznamu. Nové sankcie sa týkajú 106 osôb a 88 právnych subjektov, celkovo je na sankčnom zozname EÚ už 2000 osôb a subjektov.