Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA oznámili Turecku, že už nebudú dodávať zbrane sýrskym silám YPG

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecká ofenzíva v Sýrii proti YPG, ktorým pomáhajú Spojené štáty, trvá už ôsmy deň.

Ankara 27. januára (TASR) - Spojené štáty oznámili Turecku, že už nebudú dodávať zbrane sýrskym kurdským bojovníkom z Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG). Informovali o tom v sobotu turecké štátne médiá.

Turecká ofenzíva v Sýrii proti YPG, ktorým pomáhajú Spojené štáty, trvá už ôsmy deň, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Turecko preniklo do severozápadnej sýrskej oblasti Afrín, kde sa nachádzajú bojovníci YPG, a podniká proti nim útoky. Otvoril sa tak nový front v komplikovanej sýrskej občianskej vojne s mnohými bojujúcimi stranami, ale navyše to spôsobilo aj ďalšie napätie vo vzájomnom vzťahu dvoch spojencov z NATO - Turecka a Spojených štátov.

Washington rozhneval Ankaru tým, že poskytuje zbrane, výcvik a leteckú podporu sýrskym kurdským silám YPG. Turecko totiž vníma YPG ako predĺženú ruku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie už tri desaťročia krvavé povstanie na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu priniesla v sobotu správu, že Ibrahim Kalin, hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť H.R. MacMaster mali v piatok telefonát, v ktorom McMaster potvrdil, že Spojené štáty už nebudú poskytovať zbrane Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG).