Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po hurikáne Irma zvažujú evakuovaní Floriďania návrat domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Floridský guvernér Rick Scott ich však upozornil, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov a nevracali sa príliš skoro.

Atlanta 12. septembra (TASR) - Obyvatelia amerického štátu Florida, ktorí opustili svoje domovy pred hurikánom Irma, zvažujú v súčasnosti svoj návrat.

Floridský guvernér Rick Scott ich však upozornil, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov a nevracali sa príliš skoro. Aj napriek tomu sa mnohí evakuovaní z juhovýchodnej časti štátu vyjadrili, že už dnes sa začnú vracať vo svojich karavanoch, v ktorých sú často viaceré generácie i domáci miláčikovia.

Evakuovaní hovoria, že očakávajú prehustenú premávku a nedostatočné zásoby benzínu, ale chcú sa vrátiť a začať odstraňovať následky búrky.

Masový návrat vyvolal nové logistické obavy z komplikovanej premávky v postihnutých oblastiach, kde výpadky elektriny môžu trvať ešte celé týždne. Evakuácia je taktiež finančnou záťažou pre mnohé rodiny, aj keď niektoré z nich sa pre agentúru AP vyjadrili, že situáciu využili na minidovolenky spojené s návštevou zábavných parkov.

Obyvateľom povolili návrat do severnej časti súostrovia Florida Keys


Obyvateľom amerického súostrovia Florida Keys postihnutého hurikánom Irma povolili dnes návrat na niektoré zo severných ostrovov.

Agentúra AP uvádza, že je veľmi ťažké získať detailné informácie o situácii na tomto súostroví, ktoré cez víkend zasiahol silný hurikán, pretože sa narušili komunikačné siete a prístup na ostrovy bol odrezaný. Avšak evakuovaným obyvateľom a majiteľom podnikov v Key Largu, Tavernieri a Islamorade neďaleko pevninskej Floridy umožnili dnes ráno návrat, aby sa na vlastné oči presvedčili, aké škody Irma napáchala.

Obyvatelia južnejšej časti súostrovia musia ešte počkať, pretože miestna diaľnica je zatarasená na mieste, kde ju poškodila búrka. V nadchádzajúcich dňoch by ju mali opraviť.

Floridský guvernér Rick Scott upozornil obyvateľov aj na pevninskej časti tohto amerického štátu, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov a nevracali sa príliš skoro. Aj napriek tomu sa mnohí evakuovaní z juhovýchodnej Floridy vyjadrili, že sa už v priebehu dneška začnú vracať vo svojich karavanoch, v ktorých sú často viaceré generácie i domáci miláčikovia.

Evakuovaní hovoria, že očakávajú prehustenú premávku a nedostatočné zásoby benzínu, ale chcú sa vrátiť a začať odstraňovať následky búrky.

Masový návrat vyvolal nové obavy z dopravného kolapsu v postihnutých oblastiach, kde navyše môžu ešte celé týždne pokračovať výpadky v dodávkach elektriny. Evakuácia je taktiež finančnou záťažou pre mnohé rodiny, aj keď niektoré z nich sa pre agentúru AP vyjadrili, že situáciu využili na minidovolenky spojené s návštevou zábavných parkov.

Na Floride zostalo bez elektriny až 13 miliónov ľudí. Hurikán v tomto štáte zaplavil pobrežia, ulice a domy, vyvrátil z koreňov mohutné stromy, popretŕhal elektrické vedenia a pováľal veľké žeriavy. Na evakuáciu vyzvali viac ako 6,5 milióna Floriďanov.