Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

USA po odsúdení Kara-Murzu kritizovali stupňujúce sa represie v Rusku

Na tejto fotke zverejnenej moskovským mestským súdom stojí ruský opozičný aktivista Vladimir Kara-Murza v triednej klietke a jeho právnička Maria Eismontová, keď v pondelok 17. apríla počúvajú rozsudok v súdnej sieni na moskovskom mestskom súde v Moskve. , 2023. Foto: TASR/AP

Na okamžité prepustenie Kara-Murzu vyzvali aj OSN a Británia.

Washington 17. apríla (TASR) - Spojené štáty odsúdili v pondelok stupňujúce sa represie v Rusku po tom, čo oponent Kremľ Vladimir Kara-Murza dostal 25 rokov väzenia pre kritiku vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Pán Kara-Murza je ďalším terčom eskalujúcej represívnej kampane ruskej vlády. Opätovne vyzývame na jeho prepustenie, ako i na prepustenie viac než 400 politických väzov zadržiavaných v Rusku," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel vo vyhlásení, ktoré odsúdenie Kara-Murzu označilo za "politicky motivované".

Na okamžité prepustenie Kara-Murzu vyzvali aj OSN a Británia. Kara-Murza získal britské občianstvo po tom, čo sa do Spojeného kráľovstva prisťahoval spolu so svojou matkou z Ruska vo veku 15 rokov, spresňuje AFP.

Britská vláda si v súvislosti s pondelkovým odsúdením Kara-Murzu predvolala ruského veľvyslanca, informovala stanica BBC.

"Nedostatočné odhodlanie Ruska chrániť základné ľudské práva, vrátane slobody prejavu, je alarmujúce," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

"Kara-Murza bol súdený za obvinenia, ktoré zrejme súvisia s legitímnym uplatňovaním jeho práva na slobodu názoru, prejavu a združovania," upozornil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Moskovský súd odsúdil v pondelok Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za údajnú vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie". Obvinenia proti nemu súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Vo vyšetrovacej väzbe bol od vlaňajšieho apríla.

Len niekoľko hodín pred vznesením rozsudku zverejnila CNN rozhovor s Kara-Murzom. Ruský opozičný politik v ňom označil súčasnú kremeľskú garnitúru za "režim vrahov".