Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počas demonštrácie proti trestu smrti zadržali v USA 18 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Účastníci protestného zhromaždenia si pripomenuli 40. výročie prvej popravy, ktorú v USA vykonali po tom, ako najvyšší súd v roku 1976 schválil znovuzavedenie trestu smrti.

Washington 18. januára (TASR) - Počas demonštrácie pred budovou najvyššieho súdu vo Washingtone zadržala v utorok polícia 18 ľudí, ktorí spolu s desiatkami ďalších protestovali proti znovuzavedeniu trestu smrti v Spojených štátoch.

Účastníci protestného zhromaždenia si pripomenuli 40. výročie prvej popravy, ktorú v USA vykonali po tom, ako najvyšší súd v roku 1976 schválil znovuzavedenie trestu smrti. Popravy sa v celých Spojených štátoch nevykonávali medzi rokmi 1967-1977.

K zatýkaniu došlo po tom, ako sa demonštranti v hustom daždi, ktorý podujatie sprevádzal, pokúsili vystúpiť na mramorové schodište pred budovou súdu, kde chceli rozvinúť veľký transparent s nápisom "Zastavte popravy". Ďalší protestujúci skandovali rozličné heslá a spievali.

Mnohí z účastníkov protestu držali v rukách tabule s menami všetkých 1400 ľudí, ktorých v priebehu 40 rokov v USA popravili. Boli medzi nimi aj mená 20 popravených v roku 2016, čo je najmenej od roku 1991, keď bol trest smrti vykonaný v 14 prípadoch.