Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA pomáhajú Ukrajine vyšetriť výpadok elektriny zavinený hackermi

ilustračné foto Foto: TASR

Správa, ktorú zverejnila cez víkend spoločnosť SANS Inc. uvádza, že hackeri zrejme spôsobili šesťhodinový výpadok elektriny na Ukrajine narušením diaľkového kontrolného systému.

Washington 12. januára (TASR) - Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti dnes uviedlo, že pomáha ukrajinským orgánom vyšetrovať decembrový očividne počítačový útok na elektrickú rozvodnú sieť, v dôsledku ktorého zostalo bez elektriny 80.000 zákazníkov distribučnej spoločnosti Prykarpatťaoblenergo.

Experti označili incident z 23. decembra za prvý známy hackerský útok na energetickú infraštruktúru. Ukrajinská civilná kontrarozviedka SBU obvinila z útoku Rusko, zatiaľ čo americká počítačová firma iSight Partners ho spája s ruskou hackerskou skupinou známou pod názvom Sandworm (Piesočný červ).

Americké ministerstvo v dnešnej správe upozornilo, že spojilo rozsiahly výpadok elektriny na Ukrajine s počítačovým vírusom, ktorý v roku 2014 objavilo v systémoch priemyselnej kontroly využívaných pri prevádzke významnej americkej infraštruktúry. Vtedy však k žiadnemu narušeniu elektrickej rozvodnej siete v USA, o ktorom by sa vedelo, nedošlo, napísala agentúra Reuters.

Podľa vyjadrenia amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti sa zdá, že "malware BlackEnergy" nainfikoval ukrajinské priemyselné systémy útočným vírusom cez prílohu Microsoft Wordu.

Bulletin ministerstva, ktorého autorom je jeho úrad zaoberajúci sa bojom proti kyberzločinom (ICS-CERT), je prvým verejným vyjadrením k ukrajinskému výpadku elektriny.

Správa, ktorú zverejnila cez víkend spoločnosť SANS Inc. so sídlom vo Washingtone, uvádza, že hackeri zrejme spôsobili šesťhodinový výpadok elektriny na Ukrajine narušením diaľkového kontrolného systému. Predtým však nainštalovali škodlivý softvér, ktorý zabránil technikom, aby toto narušenie zaznamenali.

Panuje tiež presvedčenie, že útočníci zaplavili spamom zákaznícke centrum distribučnej spoločnosti, aby zabránili skutočným zákazníkom informovať ju o výpadku elektriny.