Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

USA popreli účasť na izraelskom nálete na iránsky konzulát v Damasku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pri útoku zahynulo najmenej 13 ľudí vrátane vysokopostavených členov iránskych elitných Revolučných gárd.

Washington 3. apríla (TASR) - Spojené štáty sa nijakým spôsobom nepodieľali na pondelkovom izraelskom vzdušnom útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, ani o ňom neboli vopred informované, uviedol v utorok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Pri útoku zahynulo najmenej 13 ľudí vrátane vysokopostavených členov iránskych elitných Revolučných gárd. Teherán už prisľúbil za nálet odvetu, kým Izrael ho doposiaľ odmietol komentovať.

"S útokom v Damasku sme nemali nič spoločné, neboli sme nijako zaangažovaní," povedal na brífingu Kirby. Výroky iránskeho ministra zahraničných vecí, podľa ktorého boli za nálet zodpovedné Spojené štáty ako hlavný podporovateľ Izraela, zároveň označil za "nezmysel".

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová tiež potvrdila, že jednotky Washingtonu pri spomínanom útoku nehrali žiadnu rolu a dodala, že USA to Teheránu "veľmi jasne dali na vedomie" cez súkromné komunikačné kanály, cituje AFP.

"Neboli sme Izraelom informovaní o ich útoku alebo o plánovanom cieli ich útoku v Damasku," uviedla Singhová novinárom.

Iránske Revolučné gardy uviedli, že v Damasku prišiel o život aj brigádny generál Mohammad Rezá Záhedí, jeden z veliteľov jednotiek Kuds. Zahynul aj jeho zástupca, brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí.

Útok v utorok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres.