Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA poskytnú Iraku ďalších 155 miliónov dolárov humanitárnej pomoci

John Kerry Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval dnes do Bagdadu na vopred neohlásenú návštevu.

Bagdad 8. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry prisľúbil dnes v Bagdade ďalších 155 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc Iraku sužovanému povstaním militantov. Touto sumou dosiahla celková čiastka, ktorú USA od roku 2014 poskytli Iraku, viac než 778 miliónov dolárov, píše agentúra DPA.

Kerry pricestoval dnes do Bagdadu na vopred neohlásenú návštevu, na ktorej rokoval s vysokopostavenými irackými činiteľmi o postupe vojenskej koalície pod vedením USA proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Podľa jeho vyjadrenia títo extrémisti strácajú v krajine svoje niekdajšie silné postavenie.

"Faktom je, že bojovníci Dáišu nevyvíjajú ofenzívu už niekoľko mesiacov. Strácajú svoje postavenie vrátane vyše 40 percent územia, ktoré kedysi v Iraku ovládali," vyhlásil šéf americkej diplomacie, použijúc pre IS jeho alternatívny arabský akronym. Džihádisti obsadili značnú časť Iraku počas bleskovej vojny v roku 2014.

Podľa odhadov OSN potrebuje v dôsledku konfliktu bezodkladnú humanitárnu pomoc desať miliónov obyvateľov Iraku vrátane troch miliónov ľudí žijúcich v oblastiach pod kontrolou IS.

Kerry zároveň vyjadril podporu Washingtonu irackému premiérovi Hajdarovi Abádímu, ktorého rivali obviňujú z nesplnenia sľubov týkajúcich sa politických a ekonomických reforiem.