Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poskytovatelia ubytovania sa z Trumpovej inaugurácie tešia

Pohľad na prípravy po skúške na inauguračný ceremoniál pre novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Washingtone 16. januára 2017. Donald Trump zloží v piatok 20. januára prísahu, čím sa stane 45. prezidentom Spojených štátov amerických. Foto: FOTO TASR/AP

Úrady očakávajú až milión návštevníkov. Kto si nechal ubytovanie na poslednú chvíľu, môže mať problém.

Washington 18. januára (TASR) – Hotely v hlavnom meste Spojených štátov zažívajú pred nadchádzajúcou inauguráciou nápor. Podobne je na tom aj webová stránka Airbnb ponúkajúca ubytovanie v súkromí.

Hotely vo Washingtone majú istotu, že každé štyri roky príde veľká peňažná injekcia – inaugurácia prezidenta. Tá vždy pritiahne do mesta davy ľudí z celej krajiny a inak tomu nebude ani teraz.

Úrady očakávajú až milión návštevníkov. Kto si nechal ubytovanie na poslednú chvíľu, môže mať problém. Webové stránky na vyhľadávanie ubytovania dnes ponúkajú dostatok miest v okolí Washingtonu, priamo v meste však už je výber zúžený a ceny sú primerané udalosti: od 400 do 3000 dolárov za noc.

Na svoje si prišli aj ľudia ponúkajúci ubytovanie v súkromí. Niektorí dokonca prenajímajú svoje byty len počas inaugurácie. Na víkend odídu k známym, svoj byt prenajmú a zarobia si. Dnes sú ešte na portáli Airbnb v ponuke izby či apartmány len pár ulíc od budovy Kapitolu, kde sa inaugurácia uskutoční. Ceny nie sú o nič nižšie než v hoteloch: od niekoľko sto po niekoľko tisíc dolárov za noc.

"Zverejníte tam izbu a okamžite je zarezervovaná," uviedla pre denník Washington Post žena, ktorá začala s prenajímaním svojho domu počas inaugurácie Baracka Obamu v roku 2009. "Dopyt je počas inaugurácií vysoký," dodáva.

Hovorkyňa Airbnb Crystal Davisová ešte minulý mesiac povedala, že rezervácie ubytovania vo Washingtone sa blížia k rekordným číslam. Aktuálny stav nie je známy, Airbnb aj hotely zverejnia štatistiky po inaugurácii.

"Toto je bezpochyby najrušnejšie podujatie. Január je bežne v D.C. pre hotelový priemysel brutálne zlý, ale keď je inaugurácia, ľudia si rezervujú izby aj za tisíc dolárov na noc," uviedol pre Washington Post majiteľ agentúry pomáhajúcej ľuďom ponúkajúcim ubytovanie v súkromí.

Na vyššie tržby sa tešia aj majitelia reštaurácií či predajcovia suvenírov v hlavnom meste. Nápor zažíva aj železničná spoločnosť, ktorá musela pridať vlakové spojenia.